Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

dansk konstnär

Roma d. 12 maj (fredag) 1876. 12 maj 1876
Både doktor Erhardt och doktor Holm har rått Edelfelt att resa hem, men tidigast den 15 juni; Edelfelt har hittills inte velat göra upp planer, men ser fram emot att komma hem; Pietro Krohn har förberett ett uppehåll i Danmark; han har ordnat uppehälle hos bekanta på ett gods på Själland, där hans bästa vän målaren Ole (Otto) Haslund bor; Edelfelt har i Rom lärt känna Haslund, som nu förlovat sig i Danmark och Krohn vill träffa Haslunds "kjäreste".
Pietro Krohn som de fem åren i Rom har bott tillsammans med Ole (Otto) Haslund blir "gräsänkling" då Haslund gifter sig; Krohn funderar på att om några år kanske komma till Paris.
Rom, onsdag d. 24 maj 1876. 24 maj 1876
Som Alexandra Edelfelt vet reser Walter Runeberg från Rom inte före den 20 juni, eftersom han hoppas få färdig sin Psyche; Runeberg kommer att bo med Edelfelt och Pietro Krohn; Krohn disponerar nu även över sin vän Ole (Otto) Hasslunds rum och ateljé.
Rom, måndag d. 29 maj 1876. 29 maj 1876
Fru Lina Runeberg och sonen reser till Albanerbergen, medan Walter Runeberg flyttar upp i Ole (Otto) Hasslunds ateljé.
Frascati, thorsdag d. 15 Juni 15 juni 1876
Runebergs reser till Genève; om de åker samtidigt som Edelfelt har de bara en liten bit av vägen gemensam, tågen skiljer på sig redan före Florens; fru Lina Runebergs humör har varit på upphällning på grund av pojkens småsjuklighet och "marr" [gnäll]; Walter Runeberg har haft besvär med flytten och inpackningen och avsändningen av alla skulpturer; de flesta sakerna i ateljén och våningen har de sålt till Ole (Otto) Hasslund.
Dresden d. 26 Juni 1876. 26 juni 1876
De har hunnit halvvägs hem; Pietro Krohn vill att Edelfelt blir bekant med Ole (Otto) Hasslund, så han reser troligen till Själland; de åker från Rostock till Nykjøbing och Kjøbenhavn; han vet ännu inte om han reser tillbaka till Lübeck och tar ångbåten hem, eller om han åker över Sverige; han meddelar Alexandra Edelfelt då han vet.
Skovvänge egendom, (Vordingborg) d. 1 Juli 1876 1 juli 1876
Värden och värdinnan, dr Ingerslev och hans fru, är hjärtliga och glada; de har slagit sig ned i trakten av sina släktingar Hammerichs egendom; Pietro Krohn och Ole (Otto) Haslund blev bekanta med Ingerslevs i Rom och Haslund är förlovad med deras niece, fröken Frederikke Witte; Krohn ville träffa fästmön och hon visade sig vara hundra gånger vackrare än de porträtt Krohn och Edelfelt sett av henne; hon är 17 år, blond och stor, har ett fint och livligt ansikte med sådana sneda ögon som Alexandra Edelfelt svärmar för; hon, liksom alla andra där, besitter den enkelhet som är utmärkande för danskarna.
(Dagen därpå): Föregående dag var där Professor Martin Hammerich med fru och döttrar, rektor Johannes Forchammer, kaplanen med fästmö, prästens två döttrar, och Ole (Otto) Haslunds fästmös syster.
Idag ska de till Hammerichs på Islingen och följdande dag far Pietro Krohn, Ole (Otto) Haslund och Edelfelt till Köpenhamn; budet går till stationen så Edelfelt tar farväl.
Paris le 13 Nov 1876. 13 november 1876
Gunnar Berndtson kom senare och de begav sig till Runebergs där alla var friska och raska; likaså var även den danske teol.kand. Bohn som skött Edelfelt i Rom och själv blev sjuk; han fick höra att Pietro Krohn har det bättre sedan Ole (Otto) Haslund och fru har återhämtat sig från tyfus.
Paris, söndag den 19 November 1876. 19 november 1876
Pietro Krohn har det lite bättre efter att både Ole (Otto) Haslund och hans fru är på bättringsvägen.
Paris d. 5 Januari 1877. fortsatt d. 7de 5 januari 1877
Pietro Krohn har ännu inte svarat på brevet; genom Börjesons vet Edelfelt ändå att Krohn och Ole Haslund med fru mår bra; Krohn har varit själen i skandinavernas julfirande där nere [i Rom].
Paris d. 10 Januari 1877. 10 januari 1877
Pietro Krohn har skrivit ett brev till Edelfelt; Krohn beklagar sig över den långa arbetslösa tiden, dåliga finanser och ensamhet; Ole Haslund lär vara så upptagen av sin fru att han inte har mycket tid över för Krohn; Edelfelt önskar Krohn till Paris; Krohn sänder nyårshälsningar till Alexandra Edelfelt.
Cöln, fredag d. 19 okt. 77 19 oktober 1877
I Köpenhamn hade Edelfelt tappat Ole Haslunds och andras adresser som Pietro Krohn gett honom; i en adresskalender sökte han upp Bissens adress och åkte dit; till sin förvåning fann han Runebergs där, som sedan reste med samma tåg; de har bara träffats på stationerna, då Runebergs önskade att Edelfelt inte skulle vara vittne till deras barnskötsel; Runebergs reser med fru Runebergs syster, en äldre fröken Elfving, samt en finsk piga.
Paris d. 16 Juni 1878 16 juni 1878
Pietro Krohn har fått underrättelser om att Ole Haslunds fru spottat blod; tre av hennes bröder har dött i lungsot; Haslund har sockersjuka, hans fru lungsot; Krohn hyser en fanatisk vänskap till dem.
Köpenhamn d 4 Juli 1879 4 juli 1879
På kvällen hade Pietro Krohn arrangerat middag till Edelfelts och Gunnar Berndtsons ära; hans vackra bostad var smyckad med silverkandelaber, bordsuppsatser, blommor och vinbuteljer; det bjöds på hummer, kyckling, sallader, bakverk, ostar, desserter och frukt; bland de inbjudna litteratörerna, artisterna och vetenskapsmännen fanns Holger Drachmann, författaren Sophus Schandorf, journalisterna Otto Borchsenius och Frederik Hendrichsen, Ole Haslund, Kristian Zahrtmann, målaren August Jerndorff, konstkritikern Julius Lange och Krohns bror, rektorn Johan Krohn; det hölls många tal; Edelfelt höll ett hjärtligt tal till Krohn och senare på kvällen ett tal om den danska konsten, det senare smörja; Drachmann läste sin nya dikt om och emot universitetet; till formen var dikten ypperlig, Krohns bror och de två docenterna Lange var inte förtjusta över innehållet; Drachmann är utmanande i allt han gör och säger; det hölls många tal till Drachmann som ansågs vara den person som kan bringa till mognad den revolution som sedan några år börjat göra sig gällande inom danska litteraturen.
Gunnar Berndtson och Edelfelt har bjudit ut Pietro Krohn, Schou och Ole (Otto) Haslund på middag hos Vincent i Tivoli, en av de bäst restaurangerna i Köpenhamn; Alexandra Edelfelt får inte tro att föregående kvälls fest hade gått till överdrift, men på restaurangen var de försiktiga i mat och dryck och följde Bellmans diet: lite, men gott; vädret var kallt och ruskigt och de kom hem tidigt på kvällen.
Paris, måndag d. 23 nov. 23 november 1879
Edelfelt åkte inte direkt från Köpenhamn; på lördagen var han ute i Sorö, där Ole Haslund slagit sig ner i en liten målarkoloni; han har redan två raska pojkar på 2 och 1 år; Sorö har nordfransk natur, liksom hela Sjælland; där finns inte ett spår av nordisk natur som vi förstår den.
Paris d. 31 Mai 1881. 31 maj 1881
I afton har jag två inbjudningar den ena från Portielje, min gamla kamrat från Antwerpen den andra från Ole Haslund med fru jemte Hennigsen med fru som nu äro här.
Ole Haslund, Henningsen med fru och några andra danskar komma hit i afton. Henningsens unga fru är mycket söt, rigtigt en vacker nordisk typ, ung och oskyldig och snäll. Hon är en dotter till danske målaren Versmehren.
Paris d. 7 juni 1881 7 juni 1881
I går voro vi med Ole Haslund och Hennigsen med fru samt herrskapet Runebergs bjudna till Berndtsons atelier på frukost. B. hade det mycket fint arrangeradt, god mat, fina servetter och serviser o.s.v.
För några dagar sedan lotsade jag äfven Ole och Henningsens till Bastien Lepage, som mycket artigt tog emot dem. Ole och Hennigsen äro näml. mycket stora beundrare af hans talent.