Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

tysk arkitekt

Källor

Inga källor
Rom, lördag d. 13 maj 1876. 13 maj 1876
Tyfusepidemin tycks avta i Rom; underrättelser har kommit in om att några skandinaver ligger sjuka i Neapel och Palermo; Doktorinnan Wiesener och en ung tysk arkitekt Eckhardt blir bättre för varje dag; en annan tysk arkitekt Leitzener har däremot haft ett återfall till följd av att han stigit upp för tidigt och köttätande; Fru Wieseners svägerska har kommit dit och doktor Holm och nunnorna glädjer sig åt fru Wieseners förbättring.
Rom d. 17 Maj 1876 (onsdag) 17 maj 1876
Den franska nunnan som är allas favorit presenterade Edelfelt för sin patient, arkitekt Eckhardt, då de båda var ute i trädgården; systern pratar tyska, engelska och italienska utmärkt vilket gör att Edelfelt misstänker henne vara av s.k. bättre folk; Eckhardt talade om de nyaste utgrävningarna i Pompeji och om Rom som sträckte ut sig för deras blick.
Rom, fredag d 19 Maj 1876. 19 maj 1876
Den tyske arkitekten ska resa på måndag; hans feber räckte inte så länge så han förlorade inte krafterna under sjukdomen och behöver därför inte så mycket tid för att få dem tillbaka.
Rom, lördag d. 20 maj 76. 20 maj 1876
Edelfelt väntar på underrättelser från Pietro Krohn; de skulle på eftermiddagen åka omkring i staden med arkitekten Eckhardt, som inte verkar resa så snart som sagts.
Rom d. 21/5 (söndag) 1876 21 maj 1876
Edelfelt märker att han är helt återställd från tyfus av att hans mage är oföränderligt god och att han inte får huvudvärk av att läsa och skriva; detsamma kan inte Eckhardt säga.
Rom, måndag d. 22 maj 1876. 22 maj 1876
På förmiddagen var Edelfelt ute och åkte med arkitekt Eckhardt; det var roligt att höra en fackman tala om palatsen Borghese, Cancelleria, Farnese; Cancelleria av Donato Bramante behagar Edelfelt mest.
Rom, tisdag d. 23 Maj 1876. 23 maj 1876
På hemvägen passerade Edelfelt vägen Via Nazionale där de gör utgrävningar; stora sträckor av det gamla Rom är lika välbehållet som Pompej; ett litet hus med mosaikinläggningar framgrävt samma år är så konserverat att det förefaller som om det vore byggt i går; Eckhardt beundrar byggnaden; Eckhardt reste i dag.