Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

norsk konstnär

München Midsommaraftonen 76. 23 juni 1876
Edelfelt har träffat en ovanligt begåvad norsk målare i hans egen ålder, Eilif Petersen; Edelfelt har varit i hans ateljé, och han håller på med en stor tavla, Kristian tyrann, som blivit såld till muséet i Stuttgart; Petersen är djärv i koloriten och skicklig, skada bara att han inte tecknar mera omsorgsfullt.
Paris måndag d. 25 febr. 84 25 februari 1884
Just nu fick jag höra af Eilif Petersen, med hvilken jag ätit middag att Valter Runebergs båda pojkar, Nino och den lille, sjuknat in i skarlakansfeber. Jag tänkte genast gå dit men gör det hellre i morgon bittida för att fråga hur det står till. Jag tycker hvad de stackars menniskorna skola vara rädda, de som Gudskelof så länge fått hålla barnen friska nu, sedan de första dogo undan för undan i Rom.
Stockholm, tisdag d. 24 mars 85 24 mars 1885
Utställningen kan inte öppnas före den 30 april 1885; konstverken "står osedda i arfprinsens palais", arvfurstens palats; Kronberg och Eilif Petersen har "strejkat"; Edelfelt är arg: har förklarat för Looström att konstverken ska skickas tillbaka till Finland.
Paris 26 mars 1890 26 mars 1890
Suttit hos Meissonier länge; sett på när han målade; Meissonier berättade om sin ungdom, om vänskapen med Delacroix, om hur han försökte måla "efter naturen" när alla andra målade de chic; Meissonier är förtjust i de norska konstnärerna: han talde om verk av Heyerdahl, Petersen och Backer; Meissonier kritiserade ett och annt i deras teckning, men menade att det inte gör någonting, eftersom verken är "naiva", ärliga, menade att de unga nationerna är kraftiga; Meissonier menar att detc är slut med Österrike, Holland, Italien; Edelfelt: de länderna har inte på länge bidragit till konsten.