Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

rysk hovfröken, syster till Carl Mannerheim d.ä.

Stockholm måndag d. 15. Okt 77. 15 oktober 1877
Edelfelt ber skicka fotografiporträttet av fru Sofia Cotta åt Carl Mannerheim, som han träffade i Åbo.
Paris d. 27. / XI 77 27 november 1877
Carl Mannerheim har låtit ta en kopia i naturlig storlek av sin systers medaljong; Edelfelt antar att fotografiet kommer att vara till nytta då han tar itu med konterfejet [porträttet].
Paris måndag – 17 dec. 77 17 december 1877
Det förstorade porträttet av Carl Mannerheims syster har kommit; det är likt den lilla medaljongen, men saknar dess charm; Edelfelt får måla efter det stora porträttet eftersom Mannerheim vill ha det lilla tillbaka till Finland; ramen är mauvais goût [dålig smak].
Paris d. 4 maj 1878 4 maj 1878
Föregående dag fortsatte Edelfelt på friherrinnan Sofia Cottas porträtt; det är tråkigt och Edelfelt har ingen aning om hur hon såg ut; Edelfelt skall ändå göra sitt bästa då han är skyldig Carl Mannerheim både tacksamhet och pengar.
Edelfelt har arbetat på porträttet av friherrinnan Sofia Cotta och en skiss till Heimbürgers tavla; han har funderat på att göra en genrebit från 1500-talet, en tysk flicka som syr och en lat landsknekt som hänger bakpå stolen och kurtiserar henne.
Paris d. 20 maj 1878 20 maj 1878
Edelfelt har haft modell för friherrinnan Sofia Cottas porträtt; han gör en studie i fullkomligt samma ställning för att ha något att visa upp för Carl Mannerheim om han kommer dit; Edelfelt har inte uppfattning om hur hon såg ut och det förstorade fotografier blandar bara bort honom ännu mera.
Paris d 21 maj 78 21 maj 1878
Edelfelt har arbetat med fru Sofia Cottas porträtt och har varit på expositionen för att träffa Pietro Krohn som har tusen järn i elden och ofta skall bort "og snakke med en Mand" [och tala med en man].
Paris d 25 maj 1878 25 maj 1878
Carl Mannerheim har anlänt men reser snart till Haag för att tala med sin svåger om systerdottern, som de italienska släktingarna vill ta ifrån Mannerheims; Mannerheim tyckte inte att systerns porträtt var likt.