Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

läkare, sociolog, politiker

Källor

Paris d. 8 nov. 77 8 november 1877
Osäker koppling Engelsmännen John Macallan Swan, Richard Gay Somerset och Bolweyn menade att det var bästa att rådfråga en läkare och återkom med doktor Delbet; läkaren satte senapsdeg på bröstet; då febern tilltog lät han koppa Edelfelt för att undvika lunginflammation.
Osäker koppling Edelfelt lär lida av en pleurésie [lungsäcksinflammation], men det är inte farligt, säger doktorn och alla kamrater; han är aldrig ensam; Bolweyn sov med honom fösta natten, Otto Wallenius de två följande; Ernst Nordström, Wille Wallgren och Aukusti Uotila har erbjudit sig att hålla sällskap.
Osäker koppling Otto Wallenius är van vid sjuka; han och conciergen [vaktmästaren] vårdar Edelfelt ypperligt; läkaren tycks vara skicklig.
Osäker koppling Gud må styra allt till det bästa; Edelfelt lider mera av att tro att Alexandra Edelfelt oroar sig, än över sjukdomen i sig; han skall så ofta som möjligt ge underrättelser; han hälsar hjärtligt till Anni och Butti (Berta) Edelfelt; doktorn försäkrade att all fara är över; Edelfelt har en "vésicatoire" [~plåster för blåsor?] på ryggen.
Paris d. 9 nov 77 9 november 1877
Osäker koppling Alexandra Edelfelts brev var bättre läkemedel än medicinerna och brygderna som doktorn kommit med; Edelfelt har det bra, men är trött till följd av brist på stärkande föda, han har svettats förskräckligt, undergått koppning och föregående dag dragits med en stor spansk fluga.
Paris d. 11 Nov. 77 11 november 1877
Tillfrisknandet går långsamt men säkert; doktorn påstår att vattnet i högra lungsäcken sjunkit cirka 4 tum och att resten skulle fås bort med urinen och ännu en spansk fluga.
Gustaf Cederström och Walter Runeberg har hälsat på; de rådde Edelfelt att rådfråga en svensk läkare för att kontrollera Monsieur Delbets åtgärder.
Sjukdomen kommer att kosta pengar; doktorn verkar vara endera samvetsgrann eller charlatan, eller rättare sagt viktig av sig; han säger att varje läkemedel har haft utmärkt verkan.
Paris d. 12 nov. 77 12 november 1877
Läkaren förklarade i morse att sjukdomen gått så bra som den kunnat gå; det återstod bara en liten del vatten i lungsäcken.
Paris d. 13 november -77 13 november 1877
Den svenske läkaren Nordström som Gustaf Cederström rekommenderat har besökt Edelfelt; Nordströms diagnos var den samma som den franske läkaren gjort, d.v.s. att vatten ännu fanns i nedre spetsen av högra lungsäcken; Nordström ansåg att Monsieur Delbets laxativ inte var effektiva, utan rekommenderade kinin, järn och mera stärkande mat och dryck; både Otto Wallenius och conciergen [vaktmästaren] rådde Edelfelt att byta läkare, i synnerhet som Delbets räkning verkade bli mycket stor; conciergens hustru meddelade Delbet beslutet då Edelfelt inte vågade; hon sa att Edelfelt fått en vän och landsman som är läkare till Paris, och som erbjudit sina tjänster gratis.
Paris d. 15 november 77 15 november 1877
Edelfelt börjar snart känna sig som en människa efter att han ätit en stor god kalvkotlett, druckit vin och ligger fullklädd på sängen; doktor Nordström har ordinerat hög diet, kinin och järn skall stärka krafterna; Edelfelt mår mycket bättre, men både den franske läkaren och Nordström har förberett honom på att det kan räcka länge; han tackar Försynen för att han kommit undan med en lindrig sjukdom, det kunde ha varit lunginflammation.
Fredagen d. 16 nov. 1877 16 november 1877
Doktor Delbet har sänt sin räkning, samt goda råd; räkningen lyder på 70 francs; Edelfelt tycker pengarna är onödigt bortkastade, då Delbets kur, enligt Nordström, bidragit ofantligt lite till tillfrisknandet.
Delbets råd går ut på att ännu ytterligare plåga Edelfelt med spansk flugor, purgativer och dylikt; Nordström påstår att detta möjligtvis kan hjälpa, men helt säkert utmattar kroppen.
Lördag d. 17 november 1877 17 november 1877
Trots den knäck Edelfelts förtroende till läkare fått genom herrar Nordströms och Delbets motstridiga åsikter, lyssnar han av gammal vana med ängslig noggrannhet till läkarens ord; Nordström har förklarat att vattnet åter sjunkit och att Edelfelt kan vara på benen i slutet av följande vecka; han fick tillåtelse att gå omkring i ateljén; Delbet har i sin tur i ett brev skrivit att konvalescensen inleds om en månad.
Paris d. 19 november 77 19 november 1877
Nordström har varit och knackat och hört på Edelfelts bröst; mer än hälften av vattnet finns ännu kvar; krafterna tilltar och det är möjligt att det onda ger med sig ännu denna vecka; nattsvetten är tack vare kininet alldeles borta; det är otur att få en sjukdom som räcker så länge; den franska läkaren hade sagt till conciergen [vaktmästaren] att han ännu hade 6 veckors sjukdomstid framför sig; men Nordström kom och tröstade honom.
Paris d. 20 nov. 77 – 20 november 1877
Den franske läkarens sätt att läka sjukdomen har utmattat Edelfelt mycket; Nordström påstår att koppning är onödig i och med att Edelfelt aldrig haft tillsymmelse till lunginflammation, som Delbet tycktes anta den första dagen; Edelfelt säger inte att doktor Delbet är en skojare, men har samma rutiner som de flesta medici i staden; det är inte så noga om man misstar sig på sjukdomen, det är hästkurer, rysligt mycket medicin och långa recept för att apotekarna skall förtjäna; i många fall, men inte i Delbets, har läkarna procent på apotekarnas förtjänst och försöker "pousser à la consommation" [trycka på att konsumera].
Medicin är dyrt i Paris; järn och kinin som Edelfelt huvudsakligen förtär bevisar att doktor Delbets blod- och kraftuttömningar var alldele onödiga.