Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

svensk läkare i Paris

Källor

Inga källor
Paris d. 13 november -77 13 november 1877
Den svenske läkaren Nordström som Gustaf Cederström rekommenderat har besökt Edelfelt; Nordströms diagnos var den samma som den franske läkaren gjort, d.v.s. att vatten ännu fanns i nedre spetsen av högra lungsäcken; Nordström ansåg att Monsieur Delbets laxativ inte var effektiva, utan rekommenderade kinin, järn och mera stärkande mat och dryck; både Otto Wallenius och conciergen [vaktmästaren] rådde Edelfelt att byta läkare, i synnerhet som Delbets räkning verkade bli mycket stor; conciergens hustru meddelade Delbet beslutet då Edelfelt inte vågade; hon sa att Edelfelt fått en vän och landsman som är läkare till Paris, och som erbjudit sina tjänster gratis.
Paris d. 14 november 1877 14 november 1877
Edelfelt väntar på doktor Nordström; kininet gjorde att han sovit gott under natten.
Edelfelt väntar otåligt på doktor Nordström; han vill veta vad han får äta; buljong och mjölk börjar bli lite enformigt.
Paris d. 15 november 77 15 november 1877
Edelfelt börjar snart känna sig som en människa efter att han ätit en stor god kalvkotlett, druckit vin och ligger fullklädd på sängen; doktor Nordström har ordinerat hög diet, kinin och järn skall stärka krafterna; Edelfelt mår mycket bättre, men både den franske läkaren och Nordström har förberett honom på att det kan räcka länge; han tackar Försynen för att han kommit undan med en lindrig sjukdom, det kunde ha varit lunginflammation.
Fredagen d. 16 nov. 1877 16 november 1877
Edelfelt väntar med otålighet på doktor Nordström för att höra om sjudomen förändrats eller inte.
Doktor Delbet har sänt sin räkning, samt goda råd; räkningen lyder på 70 francs; Edelfelt tycker pengarna är onödigt bortkastade, då Delbets kur, enligt Nordström, bidragit ofantligt lite till tillfrisknandet.
Delbets råd går ut på att ännu ytterligare plåga Edelfelt med spansk flugor, purgativer och dylikt; Nordström påstår att detta möjligtvis kan hjälpa, men helt säkert utmattar kroppen.
Sedan Nordström gav Edelfelt kinin sover han ypperligt om nätterna.
Lördag d. 17 november 1877 17 november 1877
Trots den knäck Edelfelts förtroende till läkare fått genom herrar Nordströms och Delbets motstridiga åsikter, lyssnar han av gammal vana med ängslig noggrannhet till läkarens ord; Nordström har förklarat att vattnet åter sjunkit och att Edelfelt kan vara på benen i slutet av följande vecka; han fick tillåtelse att gå omkring i ateljén; Delbet har i sin tur i ett brev skrivit att konvalescensen inleds om en månad.
Söndag d. 18 november 1877 18 november 1877
Doktor Nordström kommer på kvällen; Edelfelt hoppas att doktorn förklarar att det onda är hävt.
Paris d. 19 november 77 19 november 1877
Nordström har varit och knackat och hört på Edelfelts bröst; mer än hälften av vattnet finns ännu kvar; krafterna tilltar och det är möjligt att det onda ger med sig ännu denna vecka; nattsvetten är tack vare kininet alldeles borta; det är otur att få en sjukdom som räcker så länge; den franska läkaren hade sagt till conciergen [vaktmästaren] att han ännu hade 6 veckors sjukdomstid framför sig; men Nordström kom och tröstade honom.
Paris d. 20 nov. 77 – 20 november 1877
Den franske läkarens sätt att läka sjukdomen har utmattat Edelfelt mycket; Nordström påstår att koppning är onödig i och med att Edelfelt aldrig haft tillsymmelse till lunginflammation, som Delbet tycktes anta den första dagen; Edelfelt säger inte att doktor Delbet är en skojare, men har samma rutiner som de flesta medici i staden; det är inte så noga om man misstar sig på sjukdomen, det är hästkurer, rysligt mycket medicin och långa recept för att apotekarna skall förtjäna; i många fall, men inte i Delbets, har läkarna procent på apotekarnas förtjänst och försöker "pousser à la consommation" [trycka på att konsumera].
Nordström lär som läkare ha haft en olycka i Stockholm som avbröt hans bana där; han misslyckades i en operation på en havande kvinna och fostret dog; i Paris debuterade han med att utge och försvara några theser [avhandlingar] i académie de medicine; han lär vara en skicklig karl och har praktik i Paris; han har vårdat svenska ministerns familj, legationssekreterare Henrik Åkerman och har nyligen räddat svenska prästens lilla pojke från döden.
Paris d. 22 nov – 77 22 november 1877
Doktor Nordström borde titta in på dagen; Edelfelt hoppas att vattnet helt och hållet är borta; Alexandra Edelfelt frågar om hosta och blodspottning; i början torrhostade Edelfelt, men han har inte spottat upp en enda droppe blod; han intar järn till alla måltider och kinin två gånger dagligen; han hälsar till alla som frågat efter honom.
Paris d. 22 nov – 77 22 november 1877
Doktor Nordström har förklarat att vattnet är så gott som borta och att bröstvibrationerna återigen är märkbara i högra lungsäcken; han kommer troligen en sista gång på lördag.
Paris d. 27. / XI 77 27 november 1877
Som Alexandra Edelfelt ser är Edelfelts läkare den samme Nordström som misslyckades i Stockholm; det är orätt att "bryta stafven över" honom, då felet inte berodde på okunnighet; vore i så fall inte Karl Alexander Laurell mera klandervärd, som av oförsiktighet sköt av Johan Viktor Segerstråles ben?; Edelfelt kan inte annat än vara tacksam mot Doktor Nordström, som är mycket anlitad i Paris och har gjort sig förtjänt av förtroende.
d 5. Dec 77 5 december 1877
I och med att vädret varit så rått och kallt gick Edelfelt för säkerhets skull till läkaren Nordström; läkaren förklarade honom helt frisk och han kan tryggt gå utomhus så länge han aktar sig för att sitta länge med våta fötter, eller i drag och köld; Edelfelt känner sig nervös och retlig och fortsätter med järn och tar kloralhydrat om han inte får sömn; Nordström sade att Edelfelt inte skall bry sig om vad folk säger för att skrämmas; Alexandra Edelfelt vet att fransmännen har ett eget sätt att varna och överdriva, troligen ett tecken på vänlighet; bekanta säger ständigt: "Mais ce temps-là est très-mauvais pour toi – prends garde de retomber – alors ce serait grave!..." [Men det här vädret är mycket dåligt för dig – akta dig för att bli sjuk på nytt – det skulle vara allvarligt!...]
Paris, sönd. Dec. 1877 – fortsatt tisdag. – 9 december 1877
Edelfelt sover oroligt om han inte tar kloral om kvällarna; han gick till doktor Nordström som sade att vänstra lungan nu är lika stark som den högra; Edelfelt får röra sig ute hur mycket som helst och får ta kloral om sömnen inte infinner sig; morfin vore skadligt, men inte kloral.
Paris den 1sta Januari 1878. 1 januari 1878
Edelfelt skulle gärna inte bara ha Alexandra Edelfelts starka hälsa, utan också hennes lugn, tillförsikt och tro på den egna kraften; doktor Nordström och andra har sagt att Edelfelt tagit igen sig efter sjukdomen.
Paris d 24 Jan 78. 24 januari 1878
Edelfelt kan glädja Alexandra Edelfelt med att alla säger att han ser rask ut; hans "gödningssystem" består av att han äter regelbundet, dricker ett lite dyrare vin, äter ägg varje frukost och blodiga biffstekar då och då, samt lägger sig i tid; Doktor Norström har rekommenderat en havsbadskur i Dieppe eller Trouville nästa sommar; då Edelfelt beklagade sig för Walter Runeberg om att han aldrig fick en tillräckligt fet Carl IX sade Walter att Edelfelt snart själv kunde stå modell, så fet och frodig hade han blivit; denna vecka känner sig Edelfelt inte alls "en train" [på gång], men hoppas kunna ta i med dubbla krafter efter att Jean-Léon Gérôme sett tavlan följande vecka.
Paris 4 mars 1895 4 mars 1895
I afton är jag bjuden på stor middag till dr Nordström, det är 25 år sedan han kom hit. Jag har känt honom under hans fattigdomstid här och får nu vara med på ett hörn om rikedomen också.
Paris torsdag 7 mars 95 7 mars 1895
I förrgår, nej i Söndags var jag på stor middag hos doktor Nordström – Skandinaver i massa, mat och dryck likaså. Nordström sjelf gick omkring och grymtade af välbehag öfver att se denna berserka appetit.