Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

modell för "Hertig Carl skymfar Klas Flemings lik"

Källor

Inga källor
Paris d. 28 nov 77 28 november 1877
Edelfelt har börjat fundera på modeller till tavlan; för Carl IX har han sett på tre förslag, som alla är magra; en av männen brukar stå modell för kungar och fina kavaljerer, har ett lämpligt ansikte och förstår sig bra på kostymer, han äger förträffliga bottes Henri III [Henrik III-stövlar]; en annan, nomine [vid namn] Pampin, har soldattycke, medan den tredje bara har skalligheten som talar för sig.
Paris d. 14 dec. 77 14 december 1877
Äntligen får Edelfelt lite öronfrid; Alexandra Edelfelt skall veta att han hela dagen haft modell tillsammans med Gustave Bourgain, som gör en studie av Carl IX:s dräkt; Bourgain visar sig vara parisare "sang pur" [renblodig parisare] genom att aldrig hålla tyst; modellen Pampin, ex-chasseur à pied [tidigare fotjägare], kan också hålla låda om han får någon att skrävla med.
Som Alexandra Edelfelt vet har Edelfelt hyrt en kostym för Carl IX; han märkte att harnesken varit rostig och lämnat fläckar på sammeten; conciergen [vaktmästaren] tröstade honom med att det var de som hyrt ut kostymen som hade ansvaret att se till att harnesken var ren; Edelfelt förde tyget till en tvätterska; modellen tröstade honom med att Monsieur Morin, operans kostymör, var hygglig och skulle inte tvinga honom att betala kostymen.
I dag har Edelfelt haft Monsieur Pampins agreabla sällskap hela dagen; han har gjort en god teckning av Carl IX denna gång.
(Först nu har Pampin fått av sig sin "kungliga ståt"; han får sin betalning, skrävlar och går slutligen.)
Det går åt mycket pengar; modellen för Karl kommer inte på 4 timmarsseanser utan antar bara dagsseanser då salongen nalkas.
Paris den 1sta Januari 1878. 1 januari 1878
De närmaste dagarna har Edelfelt modell hela dagen; Pampin har åtagit sig att föra tillbaka den fläckiga kostymen, som Edelfelt är rädd att återlämna.
Börjadt den 4de Jan. 78. 4 januari 1878
Pampin beställde på eget bevåg sin frukost av conciergen [portvakten] utan att säga om det var han eller Edelfelt som skulle betala den; Edelfelt skällde ut honom i krassa ordalag och han var sedan en modell för modeller de två sista dagarna.
Edelfelt är nöjd med att slippa Pampin; gamla modeller som har känt Horace Vernet, Hippolyte Flandrin och Paul Delaroch har ett oförskämt kamratligt sätt som man kan uthärda så länge det inte går till oförskämdheter, vilken nu var fallet; Morbror August Steng brukade säga "gör bonden rätt men aldrig gott", vilket även gäller den mellanklass som kallas halvherrar, dit även Monsieur Pampin räknas.
Om Alexandra Edelfelt visste hur trött Edelfelt är skulle hon förlåta att brevet blir så kort; han har haft modell hela dagarna; han hoppas att Carl IX:s figur är komplett färdig följande dag.