Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

ornamentskulptör

Paris måndag – 17 dec. 77 17 december 1877
Ornamentskulptören Magnus von Wright jobbar på en konstmöbelfabrik; han är en av "de stilla i landena" och ser mycket beskedlig ut.
Paris d. 20 mars 78. fortsatt d. 22 – 20 mars 1878
Landsmännen säger att landets kommissarie på världsutställningen, Robert Runeberg, inte är tillmötesgående; Magnus von Wright, Ernst Nordström och Robert Stigell har sökt upp Runeberg för att få upplysningar men tagits emot "comme un chien dans un jeu de quilles" [som en hund i ett kägelspel] eller enligt det nyaste uttrycket "comme un vélocipediste dans une boutique de porcelaine" [som en cyklist i en porslinsbutik].
Paris d. 12 maj 78 12 maj 1878
En liten svensk ornamentsskulptör Daniel Carlsson har kommit med rekommendationsbrev från Nordstedt & Söner, d.v.s. doktor Albert Laurin; trots att de träffats tre gånger och pourparlers [haft överläggningar, förhandlingar] med Charles Baude, Ernst Nordström och Magnus von Wright har Edelfelt inte lyckats ge honom något gott råd.
Edelfelt är upprörd över att civis [medborgare] Carlsson inte förrän i dag berättade att doktor Albert Laurin är död; Laurin är en av de personer som bevisat Edelfelt den största personliga välvilja; Edelfelt hade stämt möte med Magnus von Wright på Café de la regence, för att få en adress på en svensk ornamnetsskulptör som de kunde skicka Carlsson till.
Åbo, den 21 Oktober 1879 21 oktober 1879
Det Tavastska koret är ett mästerverk, tack vare Wladimir Schwertskoff och Magnus von Wright.