Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

redaktör för tidningen l'Illustration

Paris d. 29 maj 1878 29 maj 1878
Monsieur Lucien Marc, redaktör för l'Illustration har bett att få ett fotografi av tavlan till tidningen; ämnet är visserligen så rent svenskt-finskt att det kanske inte är tillräckligt intressant för fransmännen.
Paris d. 27 maj 79. 27 maj 1879
Edelfelt har varit hos Charles Baude och sett på gravyren för l'Illustration; Edelfelt hoppas Baude kunde göra den bra; han hade väntat sig att redaktören Monsieur Lucien Marc skulle ge arbetet åt Stéphane Pannemaker, som är den bästa träsnidaren i världen.
Paris d. 30/11 1879 30 november 1879
Huvudredaktören för l’Illustration vill ha Edelfelt till medarbetare; Les Cerises graveras stort av Stéphane Pannemaker för att komma ut som premieplansch nästa år; Charles Baudes gravyr har blivit kasserad av Monsieur Lucien Marc.
Monsieur Lucien Marc vill att Edelfelt blir tidningens teatertecknare, det vill säga rita scener och artister från varje ny pjäs; den regelbundenhet med vilken teckningarnas ska lämnas gör att Edelfelt tvekar; han skulle få vara med på alla premiärer och komma in i Paris teatervärld, men han vill behålla sin frihet.
Den 11 december ges i Hippodromen en stor fest för översvämningsoffren i Murcia; Edelfelt skall gå dit med Monsieur Lucien Marc för att göra en provteckning.
Gunnar Berndtsons tavla har inte kommit in i l'Illustration för att den varit utställd i Chabods "simpla" fönster; Lucien Marc förebrådde Edelfelt för att han gjort detsamma med Drottning Blanca; Chabod har ställt ut utan Edelfelts och Berndtsons tillstånd.
Paris d 20 dec. 79 20 december 1879
Edelfelt var marskalk på festen för de översvämmade [Murcia], och kunde därmed gå runt överallt; han borde ha hjälpt någon av aktriserna under lotteriet och försäljningen; i l'Illustration hade de Mesdamoiselles Lloyd och Martin från Theatre Français; Edelfelt hjälpte Mademoiselle Martin en stund att ropa och dricka champagne, men drog sig bort då det blev sådan trängsel att inte ens Monsieur Lucien Marc kunde hålla reda på sitt folk; han låtsades göra croquiser, men de blev inte till någonting; Sarah Bernhardt fungerade som auktionsmäklare i la Vie Moderne, Sophie Croizette och Suzette Reichemberg i Monde Illustré; Edelfelts favorit Anna Judic spådde ens framtida öde för 40 francs, hon stod i en barack alldeles som spanjorerna vid marknaden i St Cloud och Albert Millaud från Figaro gjorde "le boniment" [reklam] vid dörren; Jane May gräddade våfflor; Celine Chaumont hade en lindansartrupp; Edelfelt spenderade inte en sou [~ett penni], utom till vagn hem.
Paris d. 8 januari 1880 8 januari 1880
Edelfelt undrar om Alexandra Edelfelt sett hans teckning i första numret av N.I.T. [Ny Illustrerad Tidning]; han är nu medarbetare i tidningar i Stockholm, Paris och New York; Edelfelt har träffat Lucien Marc, som vill att Edelfelt ger honom en teckning varannan månad; Marc kommer snart på visit för att se tavlan.
Paris d. 15 febr. 1880 15 februari 1880
Lucien Marc gav Edelfelt kort till Émile Perrin för att närvara på repetitionen av Victorien Sardous nya pjäs Daniel Rochat på theatre français; i salen fanns inga andra än dekorationsmålare, direktören Perrin, Sardou och illustratören Léon Escudier; genom sin politisk-religiösa anstrykning blir pjäsen bestämt en skandalsuccé; Edelfelt får inträde till premiären på måndag; Edelfelt fick en god plats för att teckna.
Paris d. 17 febr. 1880 17 februari 1880
Föregående dag på theatre français satt Edelfelt på Monsieur Lucien Marcs plats på första radens balkong; aldrig har Edelfelt suttit så gentilt [stiligt] i sitt liv.
Odaterat brevkort 27 mars 1880
Monsieur Lucen Marc vill ha svar angående den ryska resan i nästa januari; resan skulle räcka 3 månader och resultera i en omsorgsfullt gjord och utstyrd bok; Edelfelt vet inte vad han ska svara.
Edelfelts tavla ska skäras till för l’Illustration; Lucien Marc försöker vara till lags så att Edelfelt ska gå med på den ryska resan.
Paris, måndag d. 12 april 1880. 12 april 1880
Edelfelt ska äta frukost med Messieurs Lucien Marc och James Tissot för att diskutera resan till Ryssland; Edelfelt känner ingen sympati för Tissot, men eftersom denne är reaktionär kan han inte ha något emot Ryssland, och man kunde skaffa honom sanna och faktiska notiser; allt är ännu ins blaue [i det blå] och resan skulle bli av tidigast följande januari; Edelfelt skulle gärna se Kaukasien och i artistiskt hänseende vore resan inte onyttig; greve Michail Muravieff har lovat en officiell rekommendation, som skulle öppna alla portar för Edelfelt.