Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

svensk föreningsaktivist, g.m. Erik Nordenson

Källor

d. 8 mars 1879. 8 mars 1879
Första delen av tillställningen upptogs av musik, samt deklamation av Madame Sophie Wachter; Edelfelt kom för sent för att höra Madame Wachter men hon lär ha gjort det mycket bra, trots hennes lilla ryska accent; fransmännen tycker att den ryska accenten är vacker; dansen anfördes av Henri Perrot; Madame Jacquinot hade lovat bjuda in några charmanta suédoises et norvégiennes [svenskor och norskor]; norska fröken Betty Egeberg var mycket söt, glad, välväxt och rik; en behaglig flicka är svenska fröken Bertha Cleman, som Edelfelt hört talas om genom Runebergs; hon är dotterdotter till Lars Johan Hjerta och har ärvt "gubbens" goda huvud; hon vistas i Paris med sina föräldrar denna vinter; Pauline Ahlberg presenterade henne för Edelfelt; fröken Cleman bar sorg och dansade därför inte; Edelfelt vill gärna träffa henne på nytt.
Paris d. 19 mars 79. 19 mars 1879
Edelfelt har varit hos Runebergs; Walter Runeberg har ännu inte gjutit sin grupp för salongen; den [Amor och Bacchus som barn] blir bättre än allt vad han gjort hittills; Runebergs förde starkt fram Bertha Cleman för Edelfelt; Walter påstod att Edelfelt snart skulle bli "acclemantiserad" om han oftare var i hennes sällskap; Pietro Krohn brukar förtvivlas över Walters dåliga ordlekar.
Annandag påsk 79. 14 april 1879
Walter Runeberg bjöd Edelfelt hem till sig på fredag; då skulle också fröken Bertha Cleman komma.
Paris d. 21 april 1879 21 april 1879
Edelfelt var bjuden till Runebergs på Bertha Cleman, som emellertid var sjuk; hon ersattes skralt av några norska målarinnor.
Paris d. 26 Januari 1880 26 januari 1880
Fru Lina Runeberg har fått för sig att fröken Bertha Cleman och Edelfelt kommer att bli förtjusta i varandra; Runebergs lovade bjuda hem fröken Cleman en kväll; hon blev i fjol förlovad med en greve Calling, men förlovningen slogs upp och hon har därefter inte visat sig i sällskapslivet; en doktor Nordenson, den mest sympatiska svensk i Paris, var dödligt kär i fröken, men tycks nu ha svalnat.
Fredag 11 maj 1882 11 maj 1882
I förrgår var jag på en mycket rolig middag hos Reuterskiölds. Fru R. tycker jag om – isynnerhet hennes utseende – hon ser nu bättre ut än förr, sjukdomen i fjol har gjort henne finare och magrare. Der var en grefve Piper och en Peyron från Skåne, båda med fruar, Wedel Dr Nordenson med fru (Bertha Cleman, för detta) samt några andra.