Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

fransk tonsättare och pianist

Källor

Paris d. 19 mars 79. 19 mars 1879
De regelbundet återkommande musikaliska soaréerna hos Frizet har skänkt Edelfelt stort nöje; det är en liten genommusikalisk klick bestående av arkitekterna Frizet, Fagel, Clasquin, Redan och en pianist ex professo [professionell] Leboeuf; de har spelat Johann Hummel, Felix Mendelsohn, Ludwig van Beethoven, Frans Schubert, Johannes Brahms ungerska marscher, Camille Saint Saën och Hector Berlioz "Damnation de Faust"; alla som tillhör klicken är av den nya skolan, endast tysk musik godkänns och Richard Wagner beundras; Hector Berlioz anses vara Frankrikes enda och bäste kompositör; i Frizets lilla rum är trångt och man ser knappt sin granne genom tobaksröken; arkitekten Lucien Leblanc, Parisien jusqu'au bouts des ongles [parisare ut i fingerspetsarna] gör emellanåt komiska intermesson; han kan imitera och parodiera opera, hans styrka är italiensk opera.
Paris, onsdag 8 januari 1890 8 januari 1890
Grieg har blivit mycket firad av den franska musikvärlden, med den yngre Saint-Saëns, Godard, Colonne, Lamoureux.
d. 24 febr. 1890. 24 februari 1890
I lördags hos Lalos; njuter av stråkkvartetter; nya stycken av Lalo och Saint-Saëns spelades; Lalos är artiga och angenäma; Madame Lalo och hennes mor Madame Maligny är intelligenta kvinnor som man inte har tråkigt med.
Långfredag morgon 13 april 1900
I Orkesterfrågan har Aino Ackté, den snälla, fiffiga och lifliga menniskan varit mig till enorm hjelp. Hon har satt mig i förbindelse med en äldre herre Alliod, som åtar sig allt praktiskt, som personligen talat med Saint Saêns och Th. Dubois och som i dag kommer med mig till ryssarne och som sedan ej viker från min sida. Aino och jag skola gå till Th. Dubois i morgon