Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

g.m. Johan Lidman

Sthlm d. 14 Juli 1879 14 juli 1879
Faster Hermanine Edelfelt bor hos löjtnant Johan Lidman i fru Brandts gamla våning på Fyrverkaregatan 21; Lidman gifte sig i april, men är ute på långresa på samma fartyg som Reinhold Leuhusen; fru Helny Lidman är 20 år och tyckte Edelfelts besök var ett välkommet avbrott i tristessen; fru Lidman och faster Hermanine hade bjudit in gamle gubben Paul Mengel, som skriver i Aftonbladet och tycks vara en gammal vän till Benzelstjernor och Lidmännen; Mengel bjöd på en tur kring Djurgården i vagn; Edelfelt lovade faster Hermanine att på söndag gå med henne till hemmet för obotligt sjuka, där faster Hildegard Edelfelt befinner sig.
På dagen var Edelfelt på Haga; fru Lidman och Hermanine Edelfelt kom dit en stund på förmiddagen.
Stockholm d. 9 november 1879 9 november 1879
Edelfelt gick för att besöka faster Hermanine Edelfelt, som inte var hemma; herrskapet Lidman sprang om varandra och bad Edelfelt komma igen; Edelfelt var nedrig och lämnade inte sin adress; "gumman" Hermanine blir antagligen ledsen, men Edelfelt kan skylla på sitt illamående.
Stockholm d. 11 / XI kl ½ 12 på natten 11 november 1879
Edelfelt har fröjdat den beskedliga faster Hermanine Edelfelt med ett besök; han var föregående dag bjuden till herrskapet Lidmans på Mårtens gås.
Stockholm den 28 juni 1893 28 juni 1893
Faster Hermanine ha vi sett mycket denna gång. Den beskedliga Gumman vill ej resa till Södertelge så länge vi äro i Stockholm och det är ganska tråkigt ty jag är hela dagen på Djursholm och alla aftnar äro upptagna af Snoilskys, Lewenhaupts Millets m.fl.. Kiki har varit der en förmiddag och varit mycket snäll. Ellan har, på Gummans enträgna begäran varit hos Lidmans i dag och gjort bekantskap med Lidmans fru systrar o. a. – talte jag om att Robert Edelfelt bodde vägg i vägg med oss i hotellet och att vi några gånger voro med honom. –