Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

fransk greve, konstnär, gravör

Källor

Fragment 1 januari 1880
Greve Ludovic-Napoléon Lepic gör mycket reklam för tavlan.
Paris d. 18 Januari 1880 18 januari 1880
Carl Mannerheim presenterade för en tid sedan Edelfelt för en österrikisk greve von Seilern; Edelfelt träffade på greven på gatan och denne bjöd honom upp till sig; greven har varit kavalleriofficer och diplomat, är musikalisk och för grand train [överdådig livsstil] i Paris; han vill att Edelfelt kommer in i Cercle de la presse; en kväll tog han med Edelfelt till klubben och presenterade honom för Albert Wolf, Billaud och greve Ludovic-Napoléon Lepic, amatör och målare.
Comte de Lépic bjöd Edelfelt på frukost till nästa fredag, med förutsättning att han skulle bli medlem i klubben; de båda grevarna lovade bli Edelfelts faddrar vid intagningen.
Grevarna Lepic och Seilern har lovat komma på besök till Edelfelt.
Ludovic-Napoléon Lepic var mycket lierad med Napoleon III; han är en homme du monde [man av värld], artig och förekommande.
Får se vad det är för folk hos comte Ludovic-Napoléon Lepic på fredag; Edelfelt känner sig olycklig vid tanken på ett viltfrämmande sällskap.
Paris, lördag d. 24 Jan. 1880 24 januari 1880
Edelfelt var med greve Seilern hos målaren greve Ludovic-Napoléon Lepic på frukost; Lépic har makalös och stor ateljé, där han bor och sover i en magnifik gammal säng omringad av gotiska riddare som håller vakt; Lepics far var general och nära lierad med Napoleon; fadern är uppfostrad av kejsaren, vilken han följde i landsflykten; Lepic är en hygglig karl, något melankoliskt och nervöst i hans väsen; fram till kejsardömets fall var han officer, nu är han målare och har haft en viss framgång på Salongerna.
Ludovic-Napoléon Lepic och von Seilern kommer på besök till Edelfelt om några dagar; för att ursäkta den fördömda entrén har Edelfelt förklarat han endast provisoriskt bor i kvarteret; Seilern är en viveur [levnadsglad person] och har utmärkta kontakter; han har ofta spelat sällskapsspektakel med furstinnan Pauline von Metternich och känner alla i "la haute" [den högsta societeten].
Paris d. 26 Januari 1880 26 januari 1880
Edelfelt vet ännu inte när han tas in i Cercle de la Presse; Seilern ska först ha en middag för Émile Blavet (dramatiker), Gaston Salvayre (kompositör), Thédore Ritter, Comte Ludovic-Napoléon Lepic och Edelfelt.
d. 29 Februari 1880. 29 februari 1880
Föregående dag var Edelfelt på middag hos Seilern, med Carl Mannerheim, Ludovic-Napoléon Lepic, och Émile Blavet.
Ludovic-Napoléon Lepic är svårmodig och sörjer sin kejsare, men är en världsman och tio gånger artigare än alla andra.
Nyårsnatten 1880-1881 31 december 1880
Kl. 12 gick Jag derifrån för att gå på cercle de la Presse. Hela Paris hade bråkat att få komma på detta ovanliga theatraliska nöje, men komitén hade varit ofantligt sträng och endast några 10 tal utom klubben stämda personer hade fått komma med. 30 aktriser, Paris bästa, spelade med, flere af cerclens medlemmar såsom Vibert, Målaren, Valabrègue litteratören o.a. hade vigtiga roler. Pjesen skrifven af Blavet, Lepic o.a. – ofantligt mycket personligheter och skoj – det hela mycket roligt. Judic öfverträffade sig sjelf.