Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

läkare, professor

Paris d. 4 mars 1880. 4 mars 1880
Osäker koppling På en gång fick Edelfelt besök av av Alexis Gripenberg, Kalle Lundström, Carl Mannerheim, Madame Jacquinot, fröken Anna Gardell, Jules Bastien Lepage, Charles Moreau Vauthier och Ennemond Payen.
Paris påskdag 1880 28 mars 1880
Osäker koppling Edelfelt har inte skrivit tidigare på grund av att hans mage varit i olag; Kalle Lundström rådde honom till en ordentlig purgation [laxering]; ingenting hjälpte förrän han fann en flaska innocentieff och blev ögonblickligen frisk; alla "infama" droguer [mediciner] på apoteken kan inte jämföras med denna livselexir.
Paris d. 11 maj 1880 11 maj 1880
Eftermiddagens raseri hade byggts upp av två dagars misslyckad målning, ytterligare stimulerat av visiter av Herman Frithiof Antell, Carl Lundström och Runebergs; Edelfelt gick ut, längs bulevarden uppåt Observatorium, där han träffade på John Singer Sargent, med vilken han åt middag.
Paris d. 18 maj 1880. 18 maj 1880
Föregående dag hade Edelfelt, Gunnar Berndtson och Carl Lundström bjudit Ellan de la Chapelle och fru Elise Lepsen på avskedsmiddag och följt dem till bangården; det är dumt att ställa till festmiddag samma dag som avresan; det blev dyrt och gästerna hade sådan resfeber att de inte kunde njuta av maten.
Odaterat Berlin 1 januari 1885
Edelfelt har haft roligt med Neiglick, "Mille" Cedercreutz, "Kalle" Lundström och magister Wasastjerna; vakande och drickande.
Neiglick, Öhrnberg, Wasastjerna har vakat och druckit; "Calle" Lundström, "Mille" Cedercreutz och Edelfelt har bildat "slapp opposition".