Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

fransk minister, generaldirektör för Banque de France 1881–1897

Källor

Paris d. 18 maj 1880. 18 maj 1880
I kväll ska Edelfelt på bal till finansministern; Baron Roger Portalis bad få presentera Edelfelt för sin kusin som är gift med finansministern Pierre-Jospeh Magnin; han ska först söka upp de Portalis och sedan valsa med "des jeunes demoiselles plus ou moins républicaines" [mer eller mindre republikanska unga damar], som Portalis hånfullt uttryckte det; Edelfelt dansar dåligt fransk vals och hoppas andra kan dansa för honom.
Paris d. 20 maj 1880 20 maj 1880
Alexandra Edelfelt vill troligen höra om balen hos finansministern; finansministeriet finns på Louvren i flygeln som vätter mot Rue de Rivoli; långt ut på gården stod lakejer i silkesstrumpor, likaså i den eklärerade [upplysta] trappan; i det första rummet ger man sitt namn, i det sista rummet i raden skriker en härold ut namnet; ministern med fru och dotter stod vid dörren och tog emot; Edelfelt kom med baron Roger Portalis; Madame Angéline och Mademoiselle Jeanne Magnin hade sett Edelfelts tavla, storstadsmänniskor verkar ha gott minne; där var corps diplomatique [diplomatkåren], ministrarna Jules Cazot, Jules Ferry, polisprefekten Louis Andrieux, senatorer och deputerade, artistiska och litterära celebriteter, samt creti och pleti [allehanda löst folk]; grevarna Pjotr Kapnist och Michail Muravieff var där; Muravieff är kamratlig och artig men en riktig ryss, det vill säga inte mycket att lita på tror Edelfelt; där var också en massa judebaroner och -bankirer med sina lika dryga och tjocka diamantprydda fruar; det var roligt att dansa i en stor sal på ett välbonat golv; Edelfelt dansade bland annat med Madame de Tyssaut.
Paris d. 23 febr 83. 23 februari 1883
Jag blef bjuden till f.d. finans ministern Magnin på bal den 5te mars, men afslog em. det var pappas dödsdag.
Paris, lördag d. 31 Mars 83. 31 mars 1883
Nästa vecka igen middagar – från måndag till fredagen – om tisdag hos Reuterskiölds, om torsdag hos Portalis med Mme och Mlle Magnin f.d. finansministerns fru och dotter.
Paris d. 6 April 83. 6 april 1883
I går var jag hos Portalis med Mme och Mlle Magnin, fru och dotter till f.d. finansministern, nu generaldirektör för Banque de France.
Tisdag morgon 1 januari 1884
I går vara jag hos Magnins, franska bankens guvernör. Der var mycket folk – Jag tvangs att dansa litet.
Paris söndag d 21 april 84. 21 april 1884
Nu har jag i gen fört ett lättsinnigt lif. I förrgår på theater i herrskapet Magnins loge och sedan på natten bjuden hem till dem med Portalis och Gervex för att supera.
Lördag d. 26 april 84. 26 april 1884
Jag har haft ett tråkigt arbete i afton. Det att gå igenom öfversättningen af fänrik Ståls Sägner ord för ord med M. Bayle, den franske student som nu hålla på med andra delen. – Fastän vi haft ett helt filologiskt göra, diskuterat långa stunder om "anamma", huruvida det borde öfversättas med "nom du nom" eller "Peste" eller något dylikt, eller "han sprack den saten" huruvida saten der borde återges med "la diablesse" eller "la salté" o.s.v. så känner jag mig dock så uppfriskad och vederqvickt af Runeberg och fänrik Stål, att jag nästan glömmer detta bråk sedan tre timmar. För att icke förlora denna seance med M. Bayle har jag försakat 1• middag på banque de France med Magnins, 2• Operan i Seineprefekturens loge, 3• Munkacsys invigning af expositionen af Christus på korset.
Paris d. 4 maj 1885 4 maj 1885
Herrskapet Magnin är Ferrys anhängare.
Madame Camescasse, polisprefektens fru, hade ingen aning om krisens allvar, och blev till sig över att behöva flytta, berättar Edelfelt; Madame Magnin berättade om sina erfarenheter av samma sak, mellan det att Magnin var finansminister och att han blev bankchef.
"Alla" tycker att det är synd att Cochery inte blev kvar på sin post; han har gjort mycket gott som minister för post och telegraf; precis som Camescasse; detta är det konstitutionella statsskicket; Magnin var privatperson mellan det att han var minister och det att han blev chef för Banque de France.
Paris d. 21 februari 87 21 februari 1887
Nästa måndag är Edelfelt bjuden på middag hos Portalis; sedan ska han tillsammans med honom gå på bal till Banque de France [i Hôtel de Toulouse, 1 rue de La Vrillière], hos herrskapet Magnin.
Paris d. 3 mars 1887 3 mars 1887
Hela den officiella världen var på balen hos Magnins; bl.a. utrikesminister Flourens, som liknar Melander: en "skolfux-typ" med oljigt hår.
I måndags var det bal på Banque de France hos Magnins; Edelfelt kom dit i sällskap med Portalis efter middag hos denne tillsammans med Chambure.
Edelfelt har talat och dansat med Hélène Bouvins på balen hos Magnins; beskrivning av Mademoiselle Bouvins; hennes far är en av Paris mest kända arkitekter; Madame Bouvins har bjudit Edelfelt hem till dem.
Paris 21 mars 21 mars 1888
Magnins bal var samma kväll, men Ellan och Edelfelt var trötta och gick inte dit.