Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

spansk skald, dramatiker, journalist, vistades på 1880-talet i Paris bl.a. som medredaktör för "Le Figaro"

Källor

Fragment 1 januari 1884
P.S. Jag skickade i förrgår en spanska tidning, la Epoca, i hvars pariserkorrespondens Blasco har skrifvit om mig. Jag hoppas ni förstår de några raderna som ju ändå likna italienska rätt mycket. Visa tidningen åt Schauman så får han en liten notis i Hufvudstadsbladet. Helsa honom. Atte
Paris d. 9 mars 1884 9 mars 1884
jag skall gå dit med en herre som heter Eugenio Blasco, och som skrifvit orden till flere af de spanska visorna som Butti och jag sjungit. Han är korrespondent för la Epoca i Madrid, och är mycket förtjust i min tafla, så att han kommer att tuta ut dess beröm på hinsidan Pyrynéerna, tras los montes.
Paris 21 mars 21 mars 1888
Edelfelt har varit lat den här månaden "egentligen taget", som Boije säger; men det har varit krångel med modeller, väder; Blasco, vars porträtt Edelfelt målar, har dessutom försummat flere seanser eftersom han har varit sysselsatt med Boulangeraffären.
Paris 14 april 88 sent på aftonen 14 april 1888
"Sömmerskor" och porträttet av Blasco har åkt iväg till utställningen i München; Bulla anser att Edelfelt inte ska skicka "Två läsande flickor" för verket går att sälja i Paris.
Paris 10 dec. sent på qvällen 10 december 1889
Bjudna till Blasco på middag på söndag; får se om magarna tål det spanska köket.
Nyårsdagen 1890 1 januari 1890
Chambure skickade blommande växt igår; Blasco ett par banderillas.
Chambure är sjuk; Blascos hela familj är sjuk.
torsdag 15 maj 1891. 15 maj 1891
Nu är kl. 4 och jag måste gå på en tjurfäktning der Ellan vänta mig sedan kl 2 med herrskapet Blasco.
tyvärr ännu Paris 2 augusti 1891 2 augusti 1891
Blasco som jag träffade på måndagen hade varit derute. Han hade svimmat raklång då han först såg de döda Hela Paris har varit upprödt öfver denna olycka nu i en veckas tid.
Paris 14 april 1893 14 april 1893
– Soiréen hos Mme Artôt var mycket tröttande – ett ändlöst program, alla hennes elever – af dessa hade fr.Törnebladh visserligen ej den bästa rösten, men hon sjöng mest musikaliskt Möjligt att jag tyckte det för att alla hennes visor voro gamla bekanta "Solveigs sang. o. a. Der var en ytterst brokig samlinga – Millet med fru, Due, duchesse de Pomar Ehrenborg, Blasco en massa underliga spanjorer och mycket extravaganta spanskor. I allmänhet förebrår man Mme Artôt att ej kunna välja in salong hon släpper in rigtiga äfventyrare och äfventyrerskor och detta, jemte hennes nära relationer med hofvet i Berlin under Wilhelm Ista de tid äro ett hinder för hennes elevers carrière. Hennes rival, Mme Marchesi är tio gånger mera "faiseuse" Mme Artôt förefaller naiv i allt sådantder verldsligt. Der var, som sagdt, spanjorer som sågo ut så att man tog ofrivilligt åt klockan och plånboken. fr. Törnebladh lider rätt mycket af detta Fru As man, Padilla, är icke "la distinction même, loin de là, – Blasco ogillar på det högsta deras sätt att debutera i Paris. – Emellertid fick jag höra Mme A. sjunga i en trio med fröken T. och en ung spanska som har en magnifik röst. Man kände la "griffe de lion" vid första tonen.