Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

Albert Edelfelts kusin, dotter till Erik och Clara Edelfelt, stiftsjungfru, kassörska

Paris 15 Jan 1890 15 januari 1890
Influensan har ställt till förtret, men jämfört med farbror Erik Edelfelts familj i Göteborg, har Edelfelt egen familj kommit lätt undan; vad ska den stora familjen ta sig till om farbror Erik skulle dö?
Stockholm, lördag 12 dec 96 12 december 1896
Hos Emric Öhman var jag en afton. Hans svärmor och yngsta dotter Greta ha flyttat upp till Stockholm nu, och voro också der. Denna Greta går ännu i skola och skall ta studentexamen om 2 år. Erik skall bli officer nästa höst. De bådo naturligtvis alla helsa Eder varmt.
Paris 5 mars 1901 5 mars 1901
Två gånger har jag bjudit min kusin Edelfelt på middag – han är ganska treflig, trygg och torrolig och icke ängslig. En ovanlig svensk i det fallet att han talar mycket bra främmande språk och förstår och sätter värde på utländskt lif. Men litet äfventyrslustig och ombytlig måtte han vara trots den trygga ytan – ty han har nu varit på alla möjliga ställen, i alla möjliga affärer, idkat juridiska studier, öfversatt svenska lagar till tyska med en tysk jurist o.s.v.. – Måtte det lyckas honom att bli rik engång – det ligger icke annars i slägten! Hans mor och syster Greta komma hit till honom i höst och stanna här öfver nästa vinter.