Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

miljonär, väninna till Jules Bastien-Lepage, g.m. den nordamerikanska finansmannen John William Mackay

Paris d. 17 febr 84. 17 februari 1884
Här har varit en stor skandal med Meissonier och Mme Mackay, den der rika amerikanarens fru. Mme Mackay som visste att Mr aldrig målat fruntimmer, bestäler just derföre sitt porträtt af honom. Porträttet blir dåligt, Mme Mackay arg och refuserar det. Meissonier ville ej retouchera det och Mme Mackay betalar det och – hänger det på closetten. Förfärlig skandal – tills hon i förrgår bränner upp porträttet, betaldt med 70,000 och säger Je l'ai payé, j'en fait ce que je veux. – De äro ett uppkomlingspack, trots miljonerna. En tidning sade i går, – bra för resten "Mais vous oubliez, Madame, que le peintre que vous traitez de la sorte est une des plus grande gloires du pays dont vous êtes l'hotesse, qu'il a soixante-dix ans et qu'il a encore fait un très grand honneur à vous et à vos écus en acceptant ce travail." Nej, det finnes annat än pengar har i verlden. Hvad Meissonier nu gör vet man ej; att han känner sig sårad, och sårad af pack kan man nog tänka sig.
Paris fredag d. 22 febr. 84 22 februari 1884
Jag skickar härmed en artikel af Wolff angående Mackay-Meissonier affären.
Lördag 5 april 84. fortsatt onsdagen. – 5 april 1884
Denna vecka, den heliga veckan, är det naturligtvis mycket stilla – men så, veckan derpå, är jag bjuden på maskeradbal till en Mme Mackay (icke den rika) om onsdag,
Paris söndag d 21 april 84. 21 april 1884
Illustration: Edelfelt utklädd. I början af veckan var jag på ett egendomligt äfventyr. Courtois, Stetten o. jag voro bjudna på bal costumé till en madame Mackay, icke den rika, men också amerikanska. Jag känner henne mycket litet och hade tänkt gå upp på ett ögonblick i frack bara för att tacka för bjudningen. – Emellertid träffade jag på aftonen, då Courtois klädde sig, Alice Regnault som var i Cs atelier för att se på deras kostymer. – "Och ni kostymerar er ej ?" Det är skam för en målare att föredra den fula fracken framför en kostym" – Ja men jag har ingen – Vill ni att jag skall kostymera er på en halftimme och lofvar ni att då gå. Jag vill hålla vad med er att jag skall hitta på något på en halftimme? Vi höllo vad, och så reste vi alla af till hennes Det blef ett sökande i alla hennes gömmor. Betjent och kammarjungfru storskrattade då de hörde hvarom fråga var, jag skrattade och tviflade – men så kom hon fram med en silkesskjorta, knäbandsbyxor af siden, hennes – en sidentröja med vida arma släpptes ut i ryggen röda chelstrumpor, en hvit peruk, en stor hvit hatt – skor hade jag sjelf; så gjordes jag hvit i synen och kunde ännu ej förstå hvad allt detta skulle bli – tills hon förklarade allt under mycket skratt och glam att jag var en mycket stilig "meunier Louis XV". en säck på ryggen och en käpp i hand. Jag såg mig i hennes många stora speglar och fann mig alls ej illa – jag liknade verkligen en teckning af Watteau. – Hela scenen var mycket lustig. Courtois i sin japanska kostum – Stetten som Romeo, jag halfklädd, Alice Regnault som sprang fram och tillbaka stack fast rosetter, sökte i enorma kistor fulla af kostymer, siden stycken, blommor och band, och kammarjungfrun som sydde och sprättade. Hon hade vunnit vadet och jag gick upp på balen der bl.a. Baude mycket beundrade min kostym, som jag nogsamt aktade mig att förklara var Alice Regnaults – Ingen skulle dessutom ha trott det.
Paris. d. 26 April 1885 26 april 1885
Bastien körde nästan ut Madame Mackay då hon kom i en "lysande toilette, tråkig och tillgjord"; citerar Bastien på franska; Dagnan har berättat att Bastiens mor nästan grät av glädje när sonen bröt med "denna kvinna"; detta var en månad före Bastiens död.
Madame Mackay påminner om fru Linder.
Edelfelt gläder sig åt att Bastien Lepage under de sista månaderna av sitt liv kom tillbaka till sina gamla vänner: Baude, Dagnan och Courtois, och bröt med "den koketta Madame Mackay".