Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

finländsk ingenjör, professor i matematik, senare senator, chef för ekonomiedepartementet

Paris d. 22 om aftonen 85 1 januari 1885
Osäker koppling Andra gäster på den skandinaviska middagen är herrskapet Neovius, fröken Eriksson, Vallgrens, Boije.
Nyårsdagen 1886. 1 januari 1886
Har träffat herrskapet Neovius i sällskap med Boije; Neovius bjöd på champagne och annat gott, vilket tvingar Edelfelt att bjuda tillbaka, och det vill han inte.
Beskriver Neovius som är egenkär och märkvärdigt självförnöjd; Edelfelt känner sig elak, men tycker de har höga pretentioner; Edelfelt förebådar att han har paret Neovius hos sig följande dag; utbrister "qu'avait-il faire dans cette galère" ["vad gjorde han på den galären", ett stående uttryck som betyder ungefär att någon befinner sig i en besvärlig situation, och hänvisar till replik i en pjäs av Molière].
Edelfelt kom att tänka på äktenskapsfrågan, eftersom herrskapet Neovius har "plågat" honom med giftermålsprat; fru Neovius har skrivit rekommendationskort åt Edelfelt till potentiell blivande svärmor i Danmark; Edelfelt fann hennes kort lustigt, han blev av henne utkårad till "Finlands geni".
Paris d. 12 januari 1886 12 januari 1886
Edelfelts landsmän har stört honom med krav på umgänge: fröken Backman, Boije, herrskapet Neovius.
Middag för herrskapet Neovius hos Vallgrens; Ville Vallgren är så ofta bjuden av herrskapet Neovius.
Neovius kraftprov under middagen hos Vallgrens: han lyfte upp Edelfelt i luften, vilket ledde till att Neovius föll och vrickade foten.
Fru Neovius ville att herr Neovius skulle bjuda på middag trots sjuk fot: middag på hotellet där de bor i måndags; gäster var Edelfelt, Vallgrens, Spada, Boije, fru Bloch; fru Neovius talade om "artiststämning".
Edvard Neovius har köpt en pastell av Edelfelt.
Hur kan Neovius leva stort och köpa tavlor, undrar Edelfelt.
Edelfelt kommenterar herrskapet Neovius vänlighet och påhängsenhet; han misstänker att det är för att "det skall låta bra derhemma".
Mottagningsdag i går: Boije, Antell och Neovius har suttit i Edelfelts ateljé och hindrat Ville Vallgren att arbeta.
Boije, Antell och Neovius talade för högt när Boussod från Goupil var i Edelfelts ateljé; samtidigt kom fröken Oterdahl och jämrade sig; Boije upptäckte några likörflaskor: blev gladare, sjöng och skämtade.
Lördag d. 30 jan. 86 30 januari 1886
Det är roligt att Standetskjöld beställde statyn av Ville Vallgren; Edelfelt förlåter herrskapet Neovius allt för detta; Hugo Standertskjöld får en lika fin staty som om den var gjord av Takanen eller W. Runeberg; Ville Vallgren är gla som en spelmand; motivet är en herdegosse som lyssnar på Eko.
Paris d. 24 mars 87 24 mars 1887
Osäker koppling Edelfelt träffade Neiglick på Café de la Regence; Neiglick talade hela tiden utan sammanhang; Edelfelt bjöd på middag på Lucus; Neiglick talade om fröken Lupander, Tavaststjerna, Alexandra, Annie och Berta Edelfelt, om Neovius, disputationen, särskilt om ett stående lån i en bank med en savokarelare Savander och en viburgens som hette något annat [medlemmar av savo-karelska respektive viborska avdelningen (nationen) vid universitetet i Helsingfors].
Paris d. 19 / II 88 19 februari 1888
Edelfelt och Ellan tog med Krøyer till Gallén; Krøyer ger inga komplimanger och gick också denna gång rakt på sak; han läxade upp Gallén och kritiserade färg och annat; Gallén som är bortskämd med bara komplimanger av Neoviuses och kamraterna har aldrig hört sådana omdömen; först blev Gallén tyst och nedstämd, sedan bad han Krøyer komma tillbaka nästa år, då han ska visa att han har lyssnat till råden.
Paris 28. Okt 89 28 oktober 1889
Osäker koppling Londén är aldrig på finska paviljongen; han har gjort sig känd för vresighet, skrikit om Neovius hos Carnot.