Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

g.m. Leopold Kahn

Paris, onsdag d 27 jan. 86 27 januari 1886
Det var stor middag hos Chambure; gäster var bl.a. Chambures syster Madame Montant, en originell dam, och en judisk bankir Kahn med fru.
Fru Kahn har bott i samma hus som gamla markisinnan de Chambure; en 20-årig vacker, livlig och rolig judinna med rödgult hår; Chambure menar att hon ska låta måla sig i pastell av Edelfelt.
Paris d. 17 april 86 17 april 1886
Edelfelt var med Chambure hos herrskapet Kahn, som är förmögna judar; Madame Kahn ville särskilt presentera Edelfelt för Mademoiselle Membrée, som är dotter till kompositören.
Madame Kahn och Chambure hade beskrivit Mademoiselle Membrée på så olika sätt att Edelfelt inte kunde ha någon aning om hurudan hon egentligen var.
Madame Kahn är "aimabel och skarp som en rakknif".
Gäster hos herrskapet Kahn var Edelfelt, Chambure, Madame Membrée, Mademoiselle Membrée och släktingar, som alla är wagnerianer.
Madame Kahn heter Hecht i sig själv; hon är kusin till den förmögna familjen Hecht, som Edelfelt träffat genom Nordenskiöld; Madame Kahn har varit daglig gäst hos gamla markisinnan de Chambure.
De förmögna judarna har reda på allt; de talar alla språk, genom sina släktförbindelser har de reda på saker i alla huvudsträder, musik är deras element, fruarna känner till den engelska litteraturen och de är mer begåvade än männen.
Madame Kahn är rödblond och liknar fru Andelin.
Promenad med Chambure efter soarén hos herrskapet Kahn, "tänkande på verldens gång som Österman".
Paris Påskafton 86 24 april 1886
Det har varit folkvandring hos Chambure för att se "Landskapsstudie från Monaco": Madame Lurcy, de Montanter, Hechtar, Kahnar; Chambure gör reklam för Edelfelt.
Paris d. 12 december 86 12 december 1886
Det var middag igår hos Chambure med Landowsky, Madame och Monsieur Kahn.
Edelfelt är bjuden på middag hos Kahns på tisdag; de är musikaliska, bildade, universella judar.
Paris, fredag d. 24 februari 88 24 februari 1888
Edelfelt och Ellan har gjort visit hos Chambure och Madame Kahn, som hjälp Ellan att skaffa de eleganta nya kläderna; Madame Kahn var mycket "ämabel", vänlig och sade många vänligheter till Ellan.
Morgonen d. 14 1 januari 1890
Ansträngande program idag: seance med Madame Cohen i ateljén, bestyra om pastellduk, frukost hemma, seance med Madame Kahn, möte hos Petit angående utställning nästa år, sedan tandläkaren; till på köpet regnar det.
Paris 14.2.90 14 februari 1890
Ellan är färdig nu; efter vernissagen ska hon gå ut och "arbeta för huset", dvs. göra visit hos Madame Vallery-Radot och Madame Kahn; en av de största fördelarna med äktenskapet är att mannen kan "lassa" visiterna på kvinnan.
Paris 14 [18?] juni 90. 14 juni 1890
Börjat pastellen av Madame Kahns dotter som är 3 år.
Imorgon ska Erik gå till Madame Kahn som vill se honom och som inte går ut ofta efter operationen.
Söndag 26 mars 1893 26 mars 1893
Nu på e. m. skall jag fara till Pasteur o. Mme Kahn och sedan äta middag hos Kaufmanns – det blir en tråkig middag, derom är jag öfvertygad – ledsamt att se huru usel K. är, den stackarn – sjelf är han vid godt mod som alla lungsigtiga.
Lördag 12 juni 97 12 juni 1897
De 4 sista aftnarna har jag varit gräsligt ensam – naturligtvis är det mitt fel som ej gått på visit förut till den ena och den andra Grefvinnan L., Mme Kahn, Lady Barrington, samt ej begagnat de Lefflerska rekommendationerna till matematiker.
21 Juni 97 21 juni 1897
Senaste torsdags var jag på middag hos en rik London jude Mr Kahn, kusin och svåger till min vän Mme Kahn från Paris, som nu är enka och här hos dem. – Mme Kahn är bland de sötaste menniskor som finnas på denna jord. Jag kände mig mycket hemmastadd der, fastän jag aldrig sett värdsfolket och deras fullvuxna barn förr. Men judar ha ofta något universellt och allmänmenskligt öfver sig, tala alla språk och känner alla länder. De bo i det rikaste qvarteret (här äro så många rika qvarter) och ha ett mycket vackert och konstnärligt hem. Mr Kahn (som alla judar är han patriot) isynnerhet i de länder der de ha det bra ss. i England, Frankrike, Danmark och Sverige) utlade för mig om Englands förutsättningar att bli den enda utomeuropeiska magten af betydelse, tack vara deras fria institutioner.