Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

Madame, i Cannes och Paris

Källor

Inga källor
Nizza d. 16 mars 86 16 mars 1886
I dag åker Edelfelt och Chambure till Cannes för att se staden och träffa Madame Luroy med dotter, som är bekanta till Chambure.
Monte Carlo d. 21 mars 86 21 mars 1886
I tisdags var Edelfelt och Chambure i Cannes, där det var regatta; de hälsade på Madame de Luroy och hennes dotter.
Madame de Luroy rolig, originell och kvick; Edelfelt ska utveckla bekantskapen i Paris.
Paris Påskafton 86 24 april 1886
Osäker koppling Det har varit folkvandring hos Chambure för att se "Landskapsstudie från Monaco": Madame Lurcy, de Montanter, Hechtar, Kahnar; Chambure gör reklam för Edelfelt.
Paris, tisdag d. 11 maj 86 11 maj 1886
Edelfelt har gjort visit hos Madame Lurcy tillsammans med Chambure; blev överöst av komplimanger av alla närvarande: bl.a. gammal baron Larrey, son till Napoleon I:s ryktbare läkare, och d’Arcel, direktör för [Musée de] Cluny.
På onsdag är det välgörenhetsbal på Hôtel Continental med "crême de la crême"; Edelfelt har fått en biljett av Madame Lurcy.
Paris, tisdag d 18 maj 86 18 maj 1886
Har inte sett Madame Lurcy med dotter på länge.
Paris d. 4 jan 1887 4 januari 1887
Edelfelt är på kvällen bjuden på middag hos Madame de Lurcy tillsammans med Chambure.
fredag d. 7 fortsatt lördag d. 8 januari 1887. 7 januari 1887
Edelfelt har varit på "fin-fin middag" hos Madame de Lurcy i hennes charmanta hotell [hus, privatpalats i stad]; Edelfelt satt vid bordet mellan värdinnan och hennes dotter.
Gäster på Madame de Lurcys middag var några fruar och fröknar; herr Darcel som är chef för Cluny; en ambassadsekreterare från franska ambassaden i Wien och Chambure.
Paris, fredag d. 24 februari 88 24 februari 1888
Eftermiddagen med alla visiter var ansträngande, men det var nästsista gången som Edelfelt vill göra sådana visiter; han vill ännu göra visit hos Pasteur, Madame Luroy, Madame Magnin; sedan får Ellan för alltid ta över visiterna.
Paris 21 mars 21 mars 1888
Edelfelt och Ellan har gjort visit i Madame de Lurcys loge på operan: Ellan var vacker i svart sammetsklänning med en ägrett av ljusröd tyll och diamanter i håret; Ellan såg finare ut än grevinnan Montesquieu i logen bredvid.
Ellan tycker inte om Madame de Lurcy; hon tycker inte hon är snäll och aimabel [vänlig] nog; madame de Lurcy försöker vara vänlig, men är i grunden bitter/sur.
Det kan inte vara lätt att vara glad då man som Madame de Lurcy har levt på sin ungdom och skönhet, och efter femtio år måste se åren ge "knäck, knäck, knäck åt hela stassen"; några andra herrar var också i logen, en vicomte N.N. och två andra snobbar.
Mademoiselle de Lurcy satt med Ellan och var så underhållande som hennes "lilla torra docklika natur" tillät; hon var klädd i gråblått tyll med silverstjärnortyll, Madame Lurcy var klädd i grå siden med diamanter.
Julafton kl 12 på dagen. 24 december 1889
Varit på middag hos Chambure, som blir mer och mer enformig med sina inbillade krämpor och historier om Madame de Lurcy; Chambure ska åka till Nizza för att spela whist med tre adelsdamer, men ska genomgå svensk massagekur först; Berta Edelfelt har rätt om Chambure.
trettondagsafton 90. 1 januari 1890
Ellan har gjort visit hos Madame de Lurcy idag; Madame varit ursinning på Ellan och Edelfelt för deras "osynlighet".
Paris 3 april 90 3 april 1890
Träffat Madame de Lurcy och hennes dotter på utställningen; Edelfelt gick omkring och led över alla de "färdiga åsikterna" om allt, särskilt om konst; Edelfelt förvånad över att han inte varit mera upprörd över detta mondäna i sin ungdom; han var fjollig och principlös; hoppas att det blir bättre med åldern.
Paris 12 Juni 1891 12 juni 1891
Några mondaina notiser. Senaste söndag soirée oläsligt på cerclen måndags middag hos Marcel imorgon lördag middag hos Chambure med Mme och Mlle de Lurcy – nästa lördag hos Portalis med herrarna de Fontance – i går åt Vallery Radot här. I dag reser han med Pasteurs till kusten.
Stockholm 29 sept. tisdag. 91. 29 september 1891
Med Millaais har jag gjort bekantskap. Han är mycket hygglig och liknar mycken en Mr Darcel som jag sett hos Mme de Lurcy. De ha hos sig af franska statens gobeliner, som ger något extra fint åt våningen. Om torsdag är jag der på middag med Zorns och Unga Scholander, Bellmanssångaren och Palmes. På väggen hade Millet flere af mina taflor, och sade att han reklamerar mig som fransk konstnär.
Paris 4 juni (tisdag) 1895 4 juni 1895
Jag kom mig icke till den pasteurska resan. 1° regnade det pingstmorgonen – 2° ansåg jag att 10 timmars resa i jernväg på 36 timmars lof var väl mycket. 3° hade Chambure bjudit mig på le Steeple chase d'Auteuil i hans landau och i tribunen. I stället för landtlifvets lugn var det således det mest raffinerade chic-lif på pingstdagen. På courserna träffade jag med Chambures alla verldens målade käringar som jag underhöll mig med, fint och spirituelt: Mme de Lurcy, Mme de la Vallée Mme Albert Lefêvre, bekanta från Cannes och Carmbures väninnor. Det hela var mycket vackert att se. De vackraste gladaste färger och så en doft af skog och gräs som allt verldens smink och opoponax och patepouli ej kunde döda. Sjelfva steeplechasen tyckte jag var idiotisk som alltid ett evigt väntande och gradhållande för att sedan ett ögonblick få se dem rusa förbi Den engelska favoriten bröt nacken af sig rakt framför mina ögon. – Den hoppade så nätt öfver ett hinder föll och kom på nacken – dog ögonblickligen, korjades och så var det lika roligt igen – utom för egaren som betalat jag vet ej hur många tusen för denna häst. Och så alla dessa bookmakers och jockeyer och spelare! Hvilken samling af intelligenta anleten! och dessa fransmän, som af franska kypare i buffetten bestälde "un claret ens" Lika mycket engelska som franska hördes och franskan var också fullblandad med engelska ord. Och judar sedan också mycket sportande och Rochefort, denna det stackars folkets vän: alltid med der det är fråga om lyx och chic, och Clemenceau, den andra proletärernas vän om de ej ha det bra, de fattiga, med så hängifna vänner då är det deras egen skull. – Damerna voro de roligaste att se på, på långt håll – ty så der på örfilshåll ramlade många illusioner – Men vackra färger hade de på sig och det hela var verkligen grannt att skåda. Vi hade kommit i Chambures landau och den hade ställt sig i filen bakom de tusentals vagnarne: i litet mera än 1 och en half timme fingo vi vänta på den. –