Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

fransk politiker och ämbetsman, understatssekreterare

Källor

Paris, tisdag d. 11 maj 86 11 maj 1886
Franska ministern för de sköna konsterna Turquet vill diskutera inköp av porträttet av Pasteur till staten.
Paris d. 14 maj 1886 14 maj 1886
Edelfelt har varit på kulturministeriet hos Turquet för att tala om porträttet av Pasteur och dess möjliga försäljning till franska staten.
Edelfelt gick med Pasteurs besked till Turquet; men Jean Baptiste Pasteur har berättat att familjen har ändrat sig: Madame Pasteur d.ä. och d.y., Madame Vallery-Radot och hennes man; de är rädda för att reproduktionen aldrig blir av.
Har inte varit på välgörenhetsbalen till följd av affären kring porträttet av Pasteur; Turquet hade bett om svar följande dag.
Beskedet till Turquet är: staten får porträttet av Louis Pasteur först då Edelfelt har målat repliken; alla är nöjda med denna lösning; Edelfelt skickar Jean Baptiste Pasteurs svar till Alexandra Edelfelt som bevis för detta.
Paris, tisdag d 18 maj 86 18 maj 1886
Alexandra Edelfelt kanske förvånar sig över att porträttet av Pasteur är värderat till 5000 franc; inget är ännu avgjort; 5000 är ett bra pris av staten; Edelfelt vill inte begära mera för att Pasteur inte skall tro att Edelfelt vill slå mynt på affären, vill inte förskräcka Turquet; Edelfelt har hört ryktas om hederslegionen.
Paris lördag 3 juli 86 3 juli 1886
Edelfelt har fått förslag från olika håll om att ta porträttet av Pasteur på utställningsturné och visa upp den i Gent, i Nantes, i Amerika; Hodges har lovat en riklig ersättning för det; Edelfelt vet att Turquet och Pasteur inte skulle gå med på det.
Paris d. 9 Juli 86 9 juli 1886
Edelfelt har varit hos Turquet; utnämningen till hederslegionen kommer endera dagen.
2 dec. torsdag, Café de la Regence 2 december 1886
Besökte Turquet på morgonen; Edelfelt har fått hederslegionen; han skickar fullmakten till Alexandra Edelfelt.
Paris d. 14 dec 86 14 december 1886
Turquets efterträdare vill troligen göra tvärtom mot vad Turquet har gjort: återstår att se om porträttet av Pasteur kommer till Luxembourgmuseet; Edelfelt hoppas bli "räddad" genom Pasteurs prestige.
Paris d. 18 dec. 86. 18 december 1886
Edelfelt har fått en påminnelse från ministeriet att snart lämna tillbaka porträttet av Pasteur; Turquet gav tillstånd att hålla det hur länge som helst; Edelfelt hoppas att hans efterträdare låter tala med sig.
Paris Onsdag d. 22 dec 1886 22 december 1886
Turquets efterträdare har skrivit och reklamerat porträttet av Pasteur; Turquet menar att Edelfelt inte ska bry sig om det.
Paris d. 1 februari 1887 1 februari 1887
Edelfelt började för åtta dagar sedan arbeta med en "en liten tafla", "Dam som skriver brev", för ett lotteri som Turquet står i spetsen för; Edelfelt bestämde sig ändå för att ställa ut tavlan på Mirlitons, eftersom den blev lyckad; tavlan köptes sedan av Boussod, som är Goupils efterträdare, för 1500 franc; i dag ville Bulla köpa den för 1800 franc; också Courtois har velat köpa tavlan.