Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

fransk löjtnant

Källor

Inga källor
Paris d. 2 Januari 87 2 januari 1887
Porträttet av Alexandre Weissgerber är på god väg; Madame Weissgerber tycker att det är likt; seanserna kommer att bli färre då Alexandre börjar skriftskolan.
fredag d. 7 fortsatt lördag d. 8 januari 1887. 7 januari 1887
Edelfelt målar porträttet av Alexandre Weissgerber med så långa mellanrum att han hinner glömma mellan seancerna.
Paris d. 21 februari 87 21 februari 1887
Leo Mechelin gjorde visit i ateljén just som Alexandre Weissgerber satt modell, och conciergen skulle hämta frukost åt honom, Edelfelt och Madame Weissgerber; Edelfelt hade dessutom ont i magen; Mechelin måste ha funnit honom besynnerlig.
Paris d. 3 mars 1887 3 mars 1887
Madame Weissgerber har haft en 17–18-årig kusin från Belfort, Mademoiselle Elisabeth, med sig i Edelfelts ateljé då sonen har suttit modell; Raymond och Jean-Leonard Koechlin kom till ateljén samtidigt under pretexten att de ville se porträttet, men det var snarare för att få umgås med den unga kusinen; Madame Weissgerber och Edelfelt skrattade åt kurtisen.
Paris fredag d. 11 mars 87 11 mars 1887
På söndagen var Edelfelt på middag hos Madame Weissgerber, som är mor till Alexandre Weissgerber vars porträtt Edelfelt målar; gäster var fru Koechlin med söner, en ambassadsekreterare, Madame Weissgerbers unga kusin Mademoiselle Elisabeth Grosjean med far; Mademoiselle Elisabeth spelade piano, Jean-Leonard Koechlin spelade violin.
Paris tisdag d. 12 april 87 12 april 1887
Grosjean berättar att Madame Weissgerber har rest brådskande till Cannes, eftersom läkarna har påstått att sonens lunga har något fel; han är hennes enda barn; hon måtte vara ängslig, eftersom fadern, herr Weissgerber dog ung i lungsot.
Det behövs ännu en seance för porträttet av unge Weissgerber; om de stannar hela våren i Cannes är det oklart när porträttet blir färdigt.
Paris d. 8 juni 87 8 juni 1887
Edelfelt får pengarna för porträttet av Madame Weissgerber och hennes son på lördag, 5000 franc; Edelfelt ska betala förgyllare och skräddare, uträtta kommissioner; han lånar 1000 eller 200 av Chambure imorgon för att vinna tid.
Paris 25.4. 89 25 april 1889
Berätta för Ellan: igår middag hos Dagnan med Courtois och herrskapet Baude; i dag bal hos herrskapet Weissgerber de Stragewitz; Bertas klänning är inte påbörjad.