Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

bondfru i Jäppilänniemi by i Ruokolaks socken, känd som massör och botare

Neitsytniemi torsdag afton 1 januari 1887
Elli [Jäppinen] sörjer för Edelfelts dagliga välbefinnande: mjölk, grädde, smör och bär finns i överflöd och är utmärkt; köttet och fisken är underligt, starkt saltat; har aldrig sett så flottig "jambon, kinkki", skinka; sju till åtta slags maträtter på bordet morgon, middag och kväll.
Odaterat P.S. 1 januari 1890
Sparre, som älskar Finland, som en följd av sin beundran för Gallén, har sett Edelfelts skisser från Ruokolaks och vill nu tillbringa sommaren hos Elli i Immola.
Sparre bett Edelfelt ta reda på om Elli kan ta emot honom.
Kunde tant Gadd via fröken Forsman ta reda på om Elli hyr ut sin kammare i år och om hon kan göra det redan i slutet av maj; Sparre vill helst vara hos Elli tillsammans med Gallén, men kommer i värsta fall ensam.
Valescure 1 maj 1891 1 maj 1891
Märkvärdigt hvad jag känt mig finsk här. – det är barrdoften Sandmoarna, juliluften och tystnaden. Då jag suttit och målat (från 7 om morgnarna till 7 om qvällen) och hört tuppen gala i en bondgård (som jag ej sett) och göken ruikutta i skogen så ha bara de mörk blå violetta bergen i bakgrunden påmint mig om att jag ej suttit i närheten af Saimen och Ellis torp. Stämningarna ha utvecklat sig som en kedja med följdrigtighet: barrskog, sommarluft, Runeberg, Kalevala allvarliga beslut att göra allvarsam och storslagen konst