Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

syster till Heddi Berndtson, f. Cronstedt, g.m. Axel Lille

Paris 25 april 88 25 april 1888
Förvåningen var stor då Hulda von Born kom in [hos Edelfelt] med [sin bror] Berndtson och Aina Cronstedt.
Edelfelt hade inget kaffe att bjuda åt Hulda von Born, Gunnar Berndtson, Aina och Heddi Cronstedt i ateljén, han bjöd på champagne i stället.
Hulda von Born, Heddi och Aina Cronstedt, Gunnar Berndtson ville gå på teatern denna kväll, men Ellan och Edelfelt menade att det var för mycket efter dagen i varuhusen.
Paris 1sta Maj 1888. 1 maj 1888
Edelfelt har träffat Berndtson med damer på restaurang Ledoyen; de hade inte varit på Salongen och var perplexa över allt tal om måleri som hördes från alla bord.
Den skandinaviska middagen var livad med Larsson, fru Runeberg, prins Eugen, fru Larsson, fru Tuxen, fru Celsing, Salmson, Hulda von Born, Celsing, Aina Cronstedt, W. Runeberg osv; Larsson höll fåniga tal och så dansades det.
Hulda von Born och Aina Cronstedt dansade med prins Eugen på den skandinaviska middagen.
Paris, måndag 7 maj 88 7 maj 1888
I kväll är Berndtsons, Hulda von Born och Aina Cronstedt bjudna till prins Eugen och Celsings; Edelfelt och Ellan har inte träffat det Berndtsonska sällskapet på sex dagar.
Ellan var så trött efter Salongens vernissage att Edelfelt förbjöd henne att åka ut och visa Paris för Hulda von Born och Aina Cronstedt.
Hulda von Born är förtjust i allt hon ser; Aina Cronstedt är missnöjd; Edelfelt konstaterar att Aina Cronstedt saknar sina kurtisörer i Helsingfors.
Hulda von Born och Aina Cronstedt är inte bjudna till prins Eugen; Aina Cronstedt var snopen över det.
Rafael von Haartman är i Paris; han har bjudit hela den "Berndtsonska kolonin" på operan i morgon.
Paris, söndag 13 maj 88 13 maj 1888
Edelfelt och Ellan har varit på middag hos Runebergs tillsammans med Berndtsons, Hulda von Born och Aina Cronstedt.
Paris 31 maj 1888 31 maj 1888
Berndtsons och Aina Cronstedt reser idag; Berndtson verkar glad att slippa det tröttande livet i Paris som inte passar sjuka människor.
Paris 12 Januari 1890 12 januari 1890
Läst om Lilles och Aina Cronstedts förlovning i tidningarna och i ett brev från Emelie Antell; detta par är omaka.
Paris 5 juni 1890. kl. 6 på morgonen. 5 juni 1890
Lilles är fortfarande i Paris; umgås ofta med dem; det är tungt att "sällskapa" efter dagens målande; Lille är "en hedersman och en vänlig själ"; Edelfelt "kan inte med" Aina Lille och hur hon behandlar Lille; Aina Lilles intresse är "märrologin", den nya tidens vetenskap; Lille skulle göra sig till stalldräng för att behaga henne; Aina Lille är missnöjd med hästarna i Frankrike, på le Derby Francais; hoppas att hon ser hästar som motsvarar hennes ideal på Grand Prix de Paris eller vid Epson i England; Edelfelt tycker synd om Lille: Aina Lille koketterar inte och visar ingen vilja att sätta sig in i saker som intresserar honom; Edelfelt ser allting mörkt så här på morgonen: kanske han sörjer i onödan över deras "äktenskapliga opsslighet för hvarandra"; män "hoppar alltid i galen tunna" då det gäller äktenskapet.
Paris 7 juni 1890 7 juni 1890
Lilles dotter dött i scharlakansfeber; hon insjuknade samma dag som han gifte sig; Edelfelt: den lilla stackaren dog istället för att få en styvmor; Edelfelt gick till Lilles på kvällen, Ellan var redan där; Lille såg 10 år äldre ut, gav inte utlopp för sin sorg av hänsyn till Aina; Aina var lugn; Lilles reste igår.
Paris 10 juni 1890 10 juni 1890
Stackars Lille såg medtagen ut då de reste; Edelfelt: tror inte att Aina bryr sig ett dugg om honom; synd att Lilles resa fick ett så snabbt slut: det skulle ha varit bra för honom att komma loss från de finländska politiska frågorna och partitänkandet; Lille beundrar fortfarande den illegala studentavdelningen och kamratskapsandan med Grefberg, K[?], Pfaler, Lemström och Freudén; den som känt dem vet att de inte var några snillen; Neiglicks död var Nyländska avdelningens största förlust: han stod över alla andra.
Berlin, den 17 Jan 1891 17 januari 1891
– Nu kom Ellan hem efter att ha uträttat fru Aina Lilles kläd- och rims- och rams-kommissioner.
Paris 12 Juni 1891 12 juni 1891
Ack, Finland vore ju ypperligt och jag der bara finge vara med Er – men det blir så mycket Aina och Heddi och Cronstedts och fan och hans mor! Att man i sitt eget land, i sin egen stad skall vara så ofri, att man måste anse sig tvungen att ha att göra mest med de ofullkomligaste tankemaskiner, med de tarfligaste exemplar af landsmän och -innor, det kommer mig att hoppa af harm.