Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

borgmästare i Montbeliard, kusin till Auguste Lalance

Källor

Montbeliard 11 juli 1888 11 juli 1888
Lalance i Montbeliard är kusin till den tyska Lalance vid riksdagen.
Lalance i Montbeliard är en "fullständig europé" som känner Gérôme, reser till London och New York.
Människorna i Montbeliard har mindre "pretention" än de i Helsingfors, trots att montbeliardarna är förmögnare: Madame Marty, Lalance, Grosjean, Saler är miljonärer; inget skryt; påminner mera om det svenska än om det ryska.
Montbeliard 15 juli 88 fortsatt 18 juli 15 juli 1888
Besett paraden den 14 juli från Lalances fönster.
Montbéliard 15 nov 89. 15 november 1889
Rossel som sköter Madame Marti den äldres fabriker är en "hygglig och sympatisk" man; hans familj har varit en av Montbeliards förnämsta i över 200 år, precis som familjen Lalance, som deltagit i alla hugenottkrig.
Rossel och Lalance berättar anekdoter från 1700-talet och Napoleons tid; Rossels farfar blev "giljotinerad"; Lalance som är 65 år har själv träffat dem som berättat historierna och han härmar dem; Edelfelt skrattar gott åt historierna, men han har samma respekt för hjältarna som för Lotta Svärd; Lalance härmar gammal krigare som flammade upp som von Essen.
Paris 12 april 1897 (Måndag) 12 april 1897
Det är roligt att vara hos menniskor som äro så allmänt europeiska, så beresta och så kunniga. Mme Menard blef alldeles utom sig då vi talade om Grekland – de äro greker och filhellener af själ och hjerta, såsom det anstår fränder till den som skrifvit "les Orientales". Mme Ménard Dorians far var minister och hemma från Montbéliard. Det är så lustigt att jag mycket väl känner hennes kusiner Lalance der, likasom jag känner hela staden. Jag pratade med folk till höger och venster – det är verkligen som om jag ej varit borta från Paris en dag.