Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
- Brev med finsk översättning
Kjöbenhavn 25. 1 januari 1889
Eriks amma trivs och har långa diskussioner med huspigan Ane; Edelfelt begriper inte på vilket språk de kommunicerar.
lördag 26 på Café de la Regence 1 januari 1889
Amman och Erik mött Buffalo Bill och indianerna på en av sina promenader; amman menar att indianerna är intressantare än kineser och mörkhyade.
En dam lekt med Erik, talat alla möjliga språk med amman och till slut svenska; ingen vet vem hon var.
Saaris fredag 12 Juli 89 12 juli 1889
Ellan ber påminna Alexandra, Annie och Berta Edelfelt om att Eriks ankomst till Haiko kommer att störa dem betydligt: baden, blöjorna, amman är till besvär; Edelfelt tänker att sämja ger rum och att det är roligt för Alexandra, Annie och Berta Edelfelt att ha Erik hos sig; Erik är ju hemlös.
Kjöbenhavn d. 20 sept 89. Rosenvænget 20 september 1889
Eriks snuva och hosta bra igen; han har det bra i sin kammare; Ellan har det bra och amman blir omskött.
Erik trivs bra; all kallar honom "den lille tykke"; mödrarna i Tivoli himlat sig över att han är bara 10 månader; amman Mari är stolt varje gång som Erik blir beundrad; då Ellan bodde på hotellet köpte Mari biljett åt Erik till Tivoli; nu har Erik varit ute bara i i Krohns trädgård.
Paris 12 oktober 89 12 oktober 1889
I Berlin var det vackert väder; reste med familj och betjäning till Tiergarten; Edelfelt sökte Liebermann, som har ett hotell och en ateljé i Tiergarten; Libermann var inte hemma och Edelfelt kom således inte denna gång heller till Mengels ateljé.
Pigan var förtjust i Thiergarten, där hon såg kineser; hennes geografiska begrepp hindrar henne inte att vänta sig tropiska växter och vildar vid Avenue des Villiers.
Bestämt sig för att vila halvvägs: i Namur; hotellet där påminde om hotellet där Edelfelt bodde i Antwerpen; rummen kostade bara 2 franc: tog därför 3 rum för att alla skulle få sova en natt; åt en fransk middag och njöt av att vara inom franskt kulturområde igen.
Amman trivs; svarar på alla frågor på franska.
Paris 16. okt 89 16 oktober 1889
Flera kvarter i närheten tillhör Henri Pereire; skulle han själv ha att göra med sina hus, skulle Edelfelt få en våning billigare; de här våningrna har värme, men bara en trappa; i närheten finns våningar med mera bekvämligheter, men de är dyra och de finns på femte våningen, så att Edelfelt blir tvungen att springa upp och ned till frukosten; amman får det tröttsamt i längden.
Vädret är vackert; Erik är ute hela dagen; Marie svarar non, på de andra barnflickornas tilltal; hon kan redan begära saker av den franska jungfrun; Edelfelt skrivit uttalet för "s'il vous plaît" på en lapp åt Mari.
Paris 20 okt 89 20 oktober 1889
Det är svårt att gå ut och arbeta utan våning och utan en annan jungfru som kunde ta hand om amman.
Köpt kläder åt amman igår; Ellan och amman gått in på Magasin du Nord, medan Edelfelt väntat utanför med Erik.
Paris 28. Okt 89 28 oktober 1889
Amman lovar lära sig franska med den blivande köksan; amman kammar upp sitt hår à la chinoise som flickorna i Paris; Edelfelt: ser galet ut.
Eriks rum blir klosterlikt enkelt; divansoffan för amman; Erik har en egen järnsäng som enligt personalen på Bon Marché ska räcka tills han är 12 år.
Montbéliard 15 nov 89. 15 november 1889
Erik har varit ute i Tuiliersträdgården; hans amma har en komplett dräkt som franska ammor brukar ha; både Erik och amman ser parisiska ut bland de andra ammorna och barnen.
Paris tisdag 3 December 89 3 december 1889
Erik blir roligare dag för dag; han talar mera och marscherar till dikt; han växer; vill inte lägga sig om eftermiddagarna, står och skriker i sin säng; Mari kallar det "predikan".
Paris 10 dec. sent på qvällen 10 december 1889
Erik är för liten för att kunna få smittsamma sjukdomar; en av arkitektens söner i samma hus har scharlakansfeber; lyckligtvis har de inte samma ingång; alla arkitektens fem barn blir troligen sjuka nu; läkaren kommer imorgon för att se på Ellans mage; han får ge råd för Erik också; måtte Gud beskydda Erik, det sjunger också amman i sina vaggvisor.
Fredag 13 dec. 89. 13 december 1889
Läkaren har sagt att familjen inte behöver frukta för att Erik ska få scharlakansfeber; 1. har inte samma ingång som arkitektfamiljen, 2. tjänstefolket umgås inte med arkitektens tjänstefolk, 3. barn i Eriks ålder blir sällan smittade.
Onsdag 18 december 89 18 december 1889
Har skrivit till Edlund efter böcker på finska för Maris räkning.
Såg just till att köksan gick och lade sig: hon har influensa; Ellan och Edelfelt får gå till Dray för att äta ikväll; Mari får koka något åt sig själv.
Juldag 25 december 1889
Det är svårt att lämna hemmet, där bara Erik och amman är friska; köksan tar fortfarande medicin.
trettondagsafton 90. 1 januari 1890
Familjen mår bättre; imorgon eller övermorgon tänker Edelfelt gå ut; amman mår också bättre.
Visit av Wikström och Aho: Mari fick tala Kuopiofinska.
Amman sjungit ny sång för Erik när han skulle "hållas fram" igår; Erik gör konster då han "hålls fram".
Amman dikterat brev till "vår Mari".
2 jan. 90 2 januari 1890
Edelfelt hade valt ut böcker åt Annie och Berta Edelfelt på Flammarions bokhandel samma dag som han blev sjuk; skulle komma tillbaka följande dag med adressen; har ingen att skicka efter böckerna: köksan är fortfarande sjuk och Maris franska inskränker sig till "nong"; Emile, som lovat komma en gång om dagen för att uträtta kommissioner, har också varit sjuk.
Mari har varit till apoteket; hon kan uträtta kommissioner i kvarteret om hon får en skriven lapp med sig.
Paris 21 Mars 1890 21 mars 1890
Återstår att se hur det går med Eriks sköterska; Edelfelt ger Ellan full frihet att besluta om den saken; det vore skönt att ha en människa som man skulle kunna lita på, så att man inte behöver ha hjärtat i halsgropen då man är ute en kväll; Mari är beskedlig, men efter att hon slutade amma är hon inte lämplig i Paris; hon kan inte ens gå på ärenden; en engelska lär ha erbjudit sig för att bli Eriks sköterska.
Midsommardagen 1890 24 juni 1890
Ellan reser troligen om måndag med Erik, Mari och engelskan; de stannar i Köln en dag och fortsätter sedan till Lübeck och Stockholm; blir tokig vid tanken på att bli färdig till lördag eller måndag: fortsätter därför så länge det behövs och hoppas hinna upp de andra i Lübeck eller Stockholm; resan är slitsam, men det kan inte hjälpas; hoppas kunna måla mästerverk i Finland för att kunna försvara hela företaget inför sig själv.