Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

d.y., teolog, ärkebiskop, hörde till Edelfelts farmors släkt

Fragment 1 januari 1872
Osäker koppling Edelfelt ber hälsa Erik Benzelstierna att det på Gripsholm finns goda porträtt av 3 ärkebiskopar Benzelius, och ett av Lars Benzelstierna.
måndag 1 januari 1889
Osäker koppling Säg Berta Edelfelt att Bukowski från Stockholm skickat ett porträtt av Benzelstierna, kvitto av Ericus Benzelstierna, en bok som tillhört Ericus Benzelstierna, böcker som angår släkten; allt detta ligger på Mustiala postkontor; som betalning vill Bukowski ha en liten handteckning av Edelfelt; det finns litet material om Benzelstiernor och Benzelier eftersom greve Benzelstierna-Engeström i Polen samlar på detta material.
Saaris fredag 12 Juli 89 12 juli 1889
Bukowski i Stockholm skickat porträtt av Ericus och Jacobus Benzelius; desamma som Alexandra, Annie och Berta Edelfelt hade; statssekreterare Mathias Benzelstierna, de tre ärkebiskoparnas likparentationer, bok som till hört Ericus Benzelius med namnteckning från 1722, kvitto av E. Benzelius d.ä. 1693; Edelfelt räknar 7 generationer från Erik Benzelius d.ä. till sin son Erik Edelfelt.
Annie Edelfelt som samlar autografer ska få Erik Benzelius namnteckning.
Det är roligt att läsa i likparentationerna om Benzeliernas resor i Orienten och Paris och allt annat; Erik Benzelius var med om kalabaliken i Bender, dit han rest för att hälsa på Karl XII; Henricus Benzelius döpte Gustaf III; berätta detta för Berta Edelfelt.
Måndag 15 juli 89 15 juli 1889
Osäker koppling Det står om Erik Benzelius i parentationen att han "flyttade sin qvickhet till annan ort"; Edelfelt gör likadant då han äntligen får komma till Haiko.
Stockholm måndag 16 nov, 96 16 november 1896
A propos, jag har köpt åt Annie en vacker gravyr af Ericus Benzelius d.y. – en julklapp