Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

fransk dramatiker

Källor

Paris Söndag 8 december 89 8 december 1889
Varit på middag hos Vallery-Radots med Fabrice Carré; Vallery-Radot överträffade sig själv i kvickhet; Berta Edelfelt skulle ha haft det roligt; Edelfelts hederslegionsgrad gjort intryck hos Vallery-Radots; de har verklig vänskap för Edelfelt och talar gott om hans konst.
Fabrice Carré har skickat en loge till "Josephine", som Ellan inte har sett; funderar på vem som ska bjudas med.
27 april 90 27 april 1890
Igår skyllde Ellan och Edelfelt på att vara bjudna av Chambure för att slippa umgås med Hanna Palme; de bjöd istället Chambure på Ledoyen; imorgon bjudna till Vallery-Radots tillsammans med Fabrice Carrés och Legouvé.
Vallery-Radot gjort besök i ateljén tillsammans med Fabrice Carré, sett porträttet av Marcel; Vallery-Radot menar att Edelfelt är en "psykolog va rang"; till saken hör att Vallery-Radot och Marcel inte tycker om varandra och därför överdriver de båda.
Paris 20 maj 1890 [med blyerts ändrat till 1891] 20 maj 1891
Vallery Radot har skrifvit oläsligt nya saker och är stadig medarbetare i Revue Bleue. Fabrice Carré, hans vän, som Bertha såg, tror jag, har haft liten succès de sista tiderna och dras med penninge bekymmer. –
Paris 4 maj 99 4 maj 1899
I går afton var jag med Jean Baptiste Pasteur på Odeonteatern, ditbjuden af författaren Fabrice Carré. Hans pjes "Ma bru" är en farce-komedi, som gör att man får skratta kontinuerligt under tre timmar.