Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

sångerska

Källor

Store Norske Leksiokon: http://snl.no/Edvard_Grieg

Nyårsdagen 1890 1 januari 1890
Läkaren ordinerat Edelfelt att hållas inne ännu åtta dagar; det brtyder att Edelfelt inte kan gå på musikafton till Grieg, där Grieg och hans fru ska uppträda; kan inte heller gå till frukost med Griegs hos Thegerström.
tisdag 7 januari 1890. 7 januari 1890
Har inte hört om den planerade festen för Grieg blivit av; skrivit till Thegerström att han ska säga Grieg att Edelfelt kommer att resa till Bergen en dag för att höra Grieg och hans fru; Edelfelt hade gärna missat 20 andra konserter och teateraftnar för att få höra denna.
Paris, onsdag 8 januari 1890 8 januari 1890
Frukost hos Thegerström för Griegs; det bästa som Edelfelt hört i musikväg.
Ellan var glad att hon inte kom till Thegerströms; hon skulle ha kommit ifall hon orkat, hon hade vakat strösta delen av natten; Edelfelt var också trött, men han ville inte missa Grieg en tredje gång.
Efter Griegs konsert: Edelfelt känner sig om om han hade varit i kyrkan.
Suttit bredvid fru Grieg under frukosten, hon ser besynnerlig ut, men är klok och själfull; sjunger Griegs musik vackert; Berta Edelfelt har sett henne.
Efter frukosten uppträdde Grieg och hans fru till klockan 5; Thegerström spelade då och då också något av Grieg.
Fru Griegs sätt att sjunga är intellektuellt, med en känsla av nordisk barrskog och linnea, som utmärker Grieg.
Edelfelt gråtit så han lyssnat till paret Grieg; det gjorde de andra också: Thegerström, fru Thegerström, fröken Lamm, Bull som är son till Ole Bull, trävaruhandlaren Zimmer och hans franska fru; på paret Griegs konsert hos Pleyel och Wolff lär det ha varit likadant; paret Grieg verkade njuta av att uppträda.
Fru Grieg sjöng de välkända sångerna så att Edelfelt tyckte sig höra en del av dem för första gången.
Kommit överens med paret Grieg om att måla ett porträtt av dem; Edelfelt vill måla dem i halvdager vid pianot; vet inte ännu när det ska bli.
Grieg satt vid pianot som ett "gråblont" troll; såg ibland upp till sin fru liksom ett tecken för känsloutbrottet; Edelfelt vill måla Griegs flammande blick och ljuset omkring honom; att måla är konsten att med synliga medel framställa det osynliga.