Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

g.m. Kasten Antell

Antwerpen d. 18 Oktober, St Lucas dag, 1872 18 oktober 1873
Edelfelt ber hälsa Lulle (Julian) Serlachius och tacka för hans senaste brev; han skriver till Mille (Emil) Cedercreutz troligen i morgon eller övermorgon; det gläder honom att Alexandra Edelfelt tycker att priset på rummet är måttligt; Edelfelt håller på med ett brev till Morbror Gustaf Brandt; det vore utmärkt roligt att träffa herrskapet Antell i Brüssel.
Antwerpen d 13 Nov. 1873. – 13 november 1873
Edelfelt har fått brev av Axel Antell; herrskapet Antell stannar i Stockholm kanske över jul; Lulle (Julian) Serlachius brev är liksom Antells obesvarat; Alexandra Edelfelt kan genom Mille (Emil) Cedercreutz hälsa dem att Edelfelt går i "skrivartankar".
Antwerpen d. 19 November 73. – 19 november 1873
Edelfelt hoppas få träffa Antells, om också efter jul.
Paris 12 Januari 1890 12 januari 1890
Läst om Lilles och Aina Cronstedts förlovning i tidningarna och i ett brev från Emelie Antell; detta par är omaka.
20 Juli 91 20 juli 1891
Om Mamma träffar Ellan så säg henne att jag i dag skrifvit till Hangö för att säga att fru Runeberg är ytterst oroligt för hur det skall gå för den af Emelie Antell engagerade engelskan som hon, fru R. skulle ta med sig. Hon har hvarken fått definitivt svar ej eller res pengar, och Runebergs resa d. 28. Hon ville derför ha telegrafiskt svar och dessutom säkerhet för denna unga flicka om en fristad till den 15 september, då Antells skulle ta henne. Flickans föräldrar (en gammal artist) äro mycket nedslagna då de nu tro att detta engagement ej är "sérieux" – och fru Runeberg som gjort aftalet är i en svår mellanhand, det kan man förstå.