Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

hertig av Orleans, greve av Paris

Källor

Tisdag e.m, skrifvet på cerclen 1 januari 1890
Sett på möbler och ätit frukost hos Moltkes, som upptas helt av hertigen av Orleans; grevinnan hade suttit bredvid hertiginnan av Chartres och prinsessan Marguerite vid mässan imorse; båda hade gråtit mycket; man säger att regeringen kommer att tillämpa lagens strängaste skala: två års tukthus i fångdräkt.
Hertigen av Orleans får sin dom just nu; några alltför nitfulla rojalister har ställt till det för honom genom att be [Oläsligt] ge order åt hela högern; Cazeneuve de Pradines hållit tal i kammaren om att hertigen är en Bourbon, men namnet har inte samma klang som tidigare.
Carnot lär ha velat benåda hertigen av Orleans, men nu vill man döma honom enligt lagen; Moltkes: hertigen kommer att få tukthus; Edelfelt: får se om Carnot benådar honom efter några veckor, det skulle vara ett bra tillfälle för regeringen att visa esprit genom att benåda honom.
Den allmänna opinionen är inte för greven av Paris, hertigens av Orleans far, efter dennes koalition med Boulanger; Edelfelt det var tarvligt och dumt.
Tisdag 11 febr 90. 11 februari 1890
Moltkes är upptagna av den unge hertigen av Orleans öde; hertigen kommit till Frankrike trots landsflyktslagen, som röstades igenom under Boulangers tid; hertigen anlänt för att göra sin värnplikt, anmält sig hos byrån, krigsministern och blivit arresterad; hertigens förtrogna är den lika unga hertigen av Luynes, som nyligen gift sig med hertiginnan Uzès dotter; Moltkes som är lierade med Orleansarna är utom sig; grevinnan av Paris är i Sevilla för att begrava sin far, hertigen av Montpensier; greven av Paris är på väg till Amerika.