Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

sekreterare vid Borgå domkapitel, senare direktör för Finlands Bank, senator

Paris d. 10 Juli 1874. 10 juli 1874
Därhemma har Waldemar Eneberg orsakat gräl i språkfrågan; Edelfelt är glad att han är hundratals mil från "dessa orosstiftare"; mer än tidigare inser han att man inte behöver höra till Yrjö Koskinens fennomanska "själsförvanter" för att vara en god patriot.
Paris d. 2 Mars 1875 (fortsatt d. 3) 2 mars 1875
Före de gick på operan hade August Eklöf bjudit Karl Eneberg på middag, vars bror han känner väl; på måndagen följde Edelfelt honom till bl.a. Panorama vid Champs-Elysées; som Alexandra Edelfelt vet är Panorama uppgjord som om man befinner sig i en öppen paviljong i Fort Issy under Paris belägring, närmast ser man sårade och soldater, runtomkring syns de förstörda husen och byarna St Cloud, Mont Valerien och Paris; arbetet har letts av bataljmålaren Philippoteaux (som målat flera slag i Versailles) och ljuseffekten är så bra arrangerad att t.o.m. ett vant öga bedras; på kvällen åt de middag på ett av de 38 etablissement Duval och gick sedan till Palais Royal och Edelfelts ateljé där Julian Alden Weir presenterades för Eklöf, som ännu därefter bjöd på supé.
Paris 24 febr. 1901 24 februari 1901
Den Eneberg, den Eneberg, hur kan han vara så fräck. Hur kunna i allmänhet folk som ha orätt stå emot en hel folkmening. Jag har en sorts respekt för sådana afvigvända hjeltar likasom för banditer och Haapaojor, fastän jag icke alls förstår dem. Det kan ju icke vara brödkakan bara utan måste vara en sorts öfvertygelse också. Och att i Finland, nu, hålla emot folkets röst, bevisar åtminstone en okänslighet som skulle grensa till mod. Om ej språket redan hade ett ord för detta: fräckhet. – Spåre, hvad säger har under detta? Fick han också kattserenad? Och Cronhjelm?