Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

finländsk friherrinna, ägare till Gammelbacka gård, g.m. Johan August von Born

Paris midsommardagen 1878. 24 juni 1878
Osäker koppling Victor de la Chapelle har meddelat att Borns inte kommer till Paris; Edelfelt undrar var han skall börja på med porträttet, blir det på Gammelbacka eller först i Helsingfors?
Paris d. 3 Juli 1878 3 juli 1878
Osäker koppling Det är galet av Borns och Zilliacus att inte komma och se världsutställningen, då de är så nära Paris.
fredag kl. 12 på natten 10 september 1880
Osäker koppling I förrgår på kvällen var Hanna Born där; hon var tvär och surmulen mot fröken Sophie Manzey, så åter plötsligt öm mot Madame Emilie von Etter, någonting ouppfostrat och hysteriskt som inte anstår en så högadlig fröken; sedan hon åkt diskuterades hennes sinnestillstånd; Edelfelt påstod att det varit krakel [bråk] i hemmet, och att utsikten att tillbringa vintern på landet hade spätt på hennes svårmod; de andra menade att Hanna Born var olyckligt kär i Edelfelt; Koki von Etter var obarmhärtig och härmade henne och Mademoiselle [?] Hedvige och har gått på med Gammelbackaspråket [franskan som talades på Gammelbacka].
Paris d 9 Juli 1882. 9 juli 1882
Det är ju rysligt hemska saker som Mamma berättar om. Fröken Rahns drunkning och Bertha Levins död! Stackars Borns, de ha då alla möjliga öden!
Fragment 12 juli 1882
Dessa Borns ha verkligen alla oturer – deras pump- och sjöbad i Pellinge
d. 27 april 83 27 april 1883
Det är då eget med Borns att de aldrig kunna vara rigtigt som andra menniskor
Söndag kl. 6 1 januari 1890
Edelfelt träffade kvällen innan ”gumman Born”, Alexander och Iza hos Etters. Alexander och Iza sjöng [Gunnar Wennerbergs] ”gluntar”.
Edelfelt hoppas vara i säng klockan elva som friherrinnan Born försäkrade.
Måndag afton kl 11 1 januari 1890
Kvällen [på Gammelbacka] hos von Borns var tråkig, men inte sen.
Edelfelt kunde inte njuta av friherrinnan von Borns anrättningar vid supén för han hade ätit sen middag.
Stockholm lördag 3 okt 91 3 oktober 1891
Osäker koppling Jag gläder mig åt att Ellan och pojken äro väl anlända och att de bo på Societetshuset. Gud låte dem komma helbregda in i den Bornska våningen.
Stockholm tisdag 28 okt 91 28 oktober 1891
I går var jag på middag hos Snoilskys med Gunnar Wennerberg, som i förrgår tagit afsked för den eviga oftalmologiska frågans skull, Nybloms – mor och dotter m.fl. Gunnar Wennerberg är otroligt ungdomlig och pratsam – ingen menniska skulle kunna tro att han är 74 år. Han påminner något om Gubben Berndtson – storlek, mustascher händer och rörelser. Han kastar sig gerna in i diskussioner och talar då, tyckte jaglitet i kors. Han började bl. a. med att prisa judarne och gå åt Brandes som jude. – Han såg på mina teckningar och kritiserade Kristinas död – gentemot Snoilskys som prisade den – Jag hörde på. Han tyckte att hon skulle resa sig upp i sängen och sända en "vredgad vasablick" på kardinalerna – att hon ej fick dö som en vanlig fru Pettersson o.s.v. – Sedan började han att tala illa om Kristina – att han aldrig kunnat upptäcka ett enda sympathisk drag hos henne – att den "kanaljen" plundrat Sverige på pengar och konstverk (jag fick nu för första gången höra att många af de bästa taflorna i Dresdnergalleriet likasom Corregiorna i Paris funnits här i Sverige men af Kristina utförts och försålts. – Hans fru, som är mycket religiös ser så bra ut – hon har något af frih. Born.
St P.burg onsdag morgon 1 januari 1893
så foro vi till Etters – de voro djupt nedslagna öfver Sofi Wolkoffs pojkes sjukdom han tyckes nästan öfvergifven af läkare. Schura Nu också dålig. Någon middagsbjudning kom ej i fråga under sådana omständigheter – i dag skola vi gå till Gossarne på aftonen. Koki är i Rom, och fru Etter är orolig för honom ty koleran lär grassera i Italien. Alla frågade de de mycket om Mammas sjukdom och skrattade hjertligt åt friherrinnan Borns uppmuntrande tal. Lily skulle på aftonen sjunga hos de andra Heydens. De frågade Sparre mycket om Mannerheim naturligtvis –
Gud låte Mamma bli rigtigt rask och kry och det efter friherrinnan Borns och arabernas skönhetsideal. Jag tänker hvarje ögonblick på Er och ber Gud bevara er från allt ondt. Helsa alla