Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

överste, politiker, vice lantmarskalk, verkställande direktör för Finlands hypoteksförening

Antwerpen d. 18 Oktober, St Lucas dag, 1872 18 oktober 1873
Edelfelt ber hälsa Lulle (Julian) Serlachius och tacka för hans senaste brev; han skriver till Mille (Emil) Cedercreutz troligen i morgon eller övermorgon; det gläder honom att Alexandra Edelfelt tycker att priset på rummet är måttligt; Edelfelt håller på med ett brev till Morbror Gustaf Brandt; det vore utmärkt roligt att träffa herrskapet Antell i Brüssel.
Antwerpen Allhelgonadagen 1873. – 1 november 1873
Edelfelt sökte med ett rekommendationsbrev från överstelöjtnant Kasten Antell upp Langlois, men denne hade rest till Brügge och var inte anträffbar.
Antwerpen d 13 Nov. 1873. – 13 november 1873
Edelfelt har fått brev av Axel Antell; herrskapet Antell stannar i Stockholm kanske över jul; Lulle (Julian) Serlachius brev är liksom Antells obesvarat; Alexandra Edelfelt kan genom Mille (Emil) Cedercreutz hälsa dem att Edelfelt går i "skrivartankar".
Antwerpen d. 19 November 73. – 19 november 1873
Edelfelt hoppas få träffa Antells, om också efter jul.
Paris d. 8 Maj 1874 8 maj 1874
Som Alexandra Edelfelt ser har Edelfelt anlänt till Seinens strand; han var två dagar med Jules Dubois i Brüssel, där de besökte Palais ducal och Wiertz museum; sista kvällen träffade han Monsieur Langlois, till vilken han lämnade det Antellska rekommendationsbrevet; de gjorde en promenad ut till Bois de Cambre; följande morgon steg han på tåget till Paris.
Söndag d. 27 Februari 1881. 27 februari 1881
Skall Anna Ehrnrooth verkligen bli Knorrings del? Det är märkvärdigt att de i slägten bry henne på samma gång för så många. Grefvinnan, Gerber o. tante Adèle ha nu brytt mig – andra, sås. Kasten Antell m.fl. tyckas ha brytt Berndtson alldeles lika mycket, och troligen har Knorring, Edvard Antell också sin del. Då man ser hur de flesta förlofningar ingås, förlorar man all slags respekt för den s.k. verkliga kärleken, äktenskapets heliga myster som Morbror Gustaf talar om, den "rätta" som nog kommer i sinom tid o.s.v. – I de flesta fall är det händelsernas gång folks prat och brist på annat att tänka på som åstadkommer förlofningarna hemma hos oss.
Paris d. 12 Juni 1885 sent på aftonen. 12 juni 1885
Schybergson och Mimmi Antell passar för varandra; Schybergson kan politisera och vara viktig tillsammans med Kasten Antell och Viktor Born.
Paris d. 12 maj 87 12 maj 1887
Det är bra att Alexandra, Annie och Berta Edelfelt är friska; Kasten Antells häftiga sjukdom visar hur mycket mikrober som funnits hemma i vinter.
20 Juli 91 20 juli 1891
Om Mamma träffar Ellan så säg henne att jag i dag skrifvit till Hangö för att säga att fru Runeberg är ytterst oroligt för hur det skall gå för den af Emelie Antell engagerade engelskan som hon, fru R. skulle ta med sig. Hon har hvarken fått definitivt svar ej eller res pengar, och Runebergs resa d. 28. Hon ville derför ha telegrafiskt svar och dessutom säkerhet för denna unga flicka om en fristad till den 15 september, då Antells skulle ta henne. Flickans föräldrar (en gammal artist) äro mycket nedslagna då de nu tro att detta engagement ej är "sérieux" – och fru Runeberg som gjort aftalet är i en svår mellanhand, det kan man förstå.