Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

sångerska, g.m. Karl Flodin

Källor

torsdag d. 18 Oktober 1894 Bregentved Haslev 18 oktober 1894
Då jag sist var inne i Köpenhamn träffade jag Acku och Marie Louise vid bangården. De skulle följa Estelle till tåget – hon reste med Aina Ehrnrooth och fröken Leander. Dessa senare såg jag dock ej, ty jag var tvungen taga ett tidigare tåg. Acku var mycket nyter – hade fått stipendiet. är det icke besynnerligt. Högst "tuschur" och glad, optimist som alltid. Så skulle jag vara!
Skärtorsdag 1895 11 april 1895
I går voro vi hos friherrinnan Cedercreutz – hon hade förut på dagen varit hos oss. Hon var lika kry som alltid. Alexis deremot hade haft en influenza attack, men var nu emellertid på teatern med fröknarna v Haartman Bergroth och Leander. Friherrinnan C. tog noga reda på expositioner, koncerter, teatrar – hon är verkligen outtröttlig.
Paris måndag 13 maj 95 13 maj 1895
I sista veckan var det musikalisk soirée hos friherrinnan Cedercreutz Fröken Leander var naturligtvis bäst – sjöng bra och intelligent – Aina Ehrnrooth också ganska bra – hennes röst är vacker och hon har gjort stora framsteg. Jag har sett Aina bara denna gång och en gång hemma hos henne för 2 månader sedan. – Men fröken Kurténs sång var icke vacker – aj, aj aj. Hon är mägta tillgjord och hennes sång är mig så osympatisk att jag har lust att blygt sticka hufvudet under vingen – Mamma vet – som när man är generad på "artistens" vägnar.
Paris 27 maj, (måndag) 95 27 maj 1895
I lördags var jag på en skandinavisk koncert följd af supé och dans på svenska klubben – fr. Leander var ej rigtigt disponerad Aina Ehrnrooth så der men sjöng tråkiga saker utan kläm, en stor svenska fr. Sidner sjöng bra men blängde omåttligt på halfrigtiga ställen.