Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

greve, far till Noël de Rochefort

Källor

Inga källor
Paris torsdag 9 maj 1895 9 maj 1895
Jag har börjat mina 2 barnporträtt i pastell. Den ena en 6 års englalik blond gosse, son till Dr Chantemesse, den andra en 5 års liflig, mörk, söt icke vacker men otroligt sympathisk unge, son till Comte de Rochefort.*) (*) icke slägt med Henri Rochefort, marquis de Rochefort Luçay.) Han, frun och båda Pasteurs, Jean Baptiste, voro här i dag. De äro, föräldrarna provinsadel, från Orléans, mycket hyggliga och enkla menniskor – de ha 4 söner, några fullvuxna, den här lille, som heter Noël, är den yngste. Han blir svår men intressant att måla. En sådan liten dugtig en! hans ben äro muskulösa och tjocka. Han heter Noël emedan han, som hans mor äro födda på julaftonen.
Paris 27 maj, (måndag) 95 27 maj 1895
Mina porträtt skrida väl framåt, och jag hoppas ha lilla Rochefort färdig denna vecka. Föräldrarna äro förtjusta i både ställning, uttryck och format på taflan.
Paris lördag 1sta Juni 95 1 juni 1895
Jag hade den glädjen att just nu igen få ett telegram från Ellan, som säger att de må bra och att pojkens magfel med feber nu är öfver. Jag kan derför lugnt antaga Pasteurs inbjudning att passera pingstdagarne på hans lilla ställe (ärfdt efter hans svärmor) Det ligger i den fula trakten la Cologne, sydost från Orleans, 4 1/2 timmes järn-vägsresa. med frukost hvila i Orleans. Herrskapet Rochefort ha sitt gods alldeles bredvid och jag är redan bjuden, i morgon afton. på middag till gr. Rocheforts svärfar, en 80 års gentilhomme Campagnard de Ganneval – Pasteur som var här i förrgår tyckte att jag såg utarbetad, och förvirrad ut och bad mig enträget komma ut till rigtiga bondlandet, då jag ju ingenting nyttigt kunde göra här under pingsthelgen.
I onsdag åt jag middag hos Gr. Rochefort: det var rigtigt franskt adeligt med några provins bekanta och en abbé som varit gossarnes informator – en stor Sihvonensk gestalt som åt och drack bra, rökte tjocka cigarrer och ej varsalfvelsefull som ofta katolska andliga äro.
Paris 15 Juli 95 15 juli 1895
Jean Baptiste reser med fru och herrskapet Rochefort, om lördag till Köpenhamn der de stanna 14 dagar. Jag träffar dem således der. –