Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

grevinna, sångerska, g.m. Carl Mannerheim d.y.

Källor

torsdag d. 18 Oktober 1894 Bregentved Haslev 18 oktober 1894
Då jag sist var inne i Köpenhamn träffade jag Acku och Marie Louise vid bangården. De skulle följa Estelle till tåget – hon reste med Aina Ehrnrooth och fröken Leander. Dessa senare såg jag dock ej, ty jag var tvungen taga ett tidigare tåg. Acku var mycket nyter – hade fått stipendiet. är det icke besynnerligt. Högst "tuschur" och glad, optimist som alltid. Så skulle jag vara!
Paris måndag 13 maj 95 13 maj 1895
I sista veckan var det musikalisk soirée hos friherrinnan Cedercreutz Fröken Leander var naturligtvis bäst – sjöng bra och intelligent – Aina Ehrnrooth också ganska bra – hennes röst är vacker och hon har gjort stora framsteg. Jag har sett Aina bara denna gång och en gång hemma hos henne för 2 månader sedan. – Men fröken Kurténs sång var icke vacker – aj, aj aj. Hon är mägta tillgjord och hennes sång är mig så osympatisk att jag har lust att blygt sticka hufvudet under vingen – Mamma vet – som när man är generad på "artistens" vägnar.
Paris 27 maj, (måndag) 95 27 maj 1895
I lördags var jag på en skandinavisk koncert följd af supé och dans på svenska klubben – fr. Leander var ej rigtigt disponerad Aina Ehrnrooth så der men sjöng tråkiga saker utan kläm, en stor svenska fr. Sidner sjöng bra men blängde omåttligt på halfrigtiga ställen.
Sist på svenska klubben var der en uppsjö af finska damer: Celi Mechelin fr. Dammert, fr. Brehmer (om med eller utan h vet jag ej, slägting till Ellan) fr. Krogius, fr. Serlachius fr. Mäntta (mindre vådlig än de andra Serlachierna rigtiga chiens coiffés. Fr. Dammert liknar ändå C. Cronstedts fru Det har jag aldrig sett förr. Jag har dem kanske här allesamman jemte Aina E. och fröken Verneuil i dag på f.m – min mottagningseftermiddag. Fr. Verneuil såg förryckt ut klädd i en stor halmhatt med fjädrar, som satt på sned mycket Fra Diavoloaktigt, och som hon måtte ha ansett mycket täck, ty hon behöll den till kl. 3 på morgonen, då uppbrottet skedde.
Paris måndag 10 juni 95 10 juni 1895
– Under veckan var jag en afton tillsammans med Kræmers, frih Cedercreutz, Aina Ehrnrooth, fr. Haartman och fr. Bergrooth – En del af denna karavan reste till Holland.
Paris Lördag 15 juni 1895 15 juni 1895
Kræmer ha rest sedan de festat mycket med Aina Ehrnrooth. Alexis o. Gumma Cedercreutz reste redan tidigare till Holland.
Midsommaraftonen kl. 6, skrifvet på Cerclen 1895 24 juni 1895
Aina Ehrnrooth som vi ville ha med på finska kalaset i går, men som ej kunde komma emedan de hade främmande i pensionen,skall resa om lördag direkt till Köpenhann får att träffa Anna Knorring der – denna senare skall den 4 juli begifva sig till Ronneby.
Stockholm måndag 16 nov, 96 16 november 1896
C. Mannerheims och Aina Ehrnrooths förlofning förvånade mig betydligt – jag trodde att han icke skulle ha allvar med sitt slående. Att hon och alla andra i slägten äro nöjda kan jag nog förstå. Men allt hennes sångstudium de 55,000 markerna och hennes röst, de äro då bortkastade. Märkvärdigt är ändå att han verkligen fastnade. Hvad säga Sparres? Hvilka vägar har hon kommit hem? Skall hon aldrig mera ge konserter heller? Nog är det ändå klent beställt med den konstnärligheten.
Stockholm, söndagen d. 29 nov. 1896 29 november 1896
Det var ju en faslig sorg på parnassen för Ainas giftermål. A-ï-a som strängat sin lyra för att tolka musernas sorg!