Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

Finska konstföreningens vaktmästare

Källor

Rainer Knapas & Maria Vainio, Albert Edelfelt och Ryssland, 2004, 29.

P.burg. tisdag afton 7 januari 1879
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt säga till Holmgren att skicka den Mannerheimska tavlan via Petersburg, samt att assurera [försäkra] den för 1 500 mark, om avgiften inte blir för stor; Edelfelt underrättar med brev till Paris om hur och när den blivit avsänd.
Paris d. 16 Januari 1879. 16 januari 1879
Edelfelt hoppas Holmgren klarar av att ordna transporten av tavlorna; Edelfelt känner till de finska hantverkarnas slarv och har hört att Holmgren är dryg och långsam.
Paris d 22 Jan. 1879 22 januari 1879
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt att sända den Mannerheimska tavla genom Holmgren eller expeditör Lindblad med grande vitesse [express] till Paris; klokast hade det, trots övervikten, att ta med den själv då han reste.
Paris Måndag d. 10 Febr. 1879 10 februari 1879
Den Mannerheimska tavlan har inte anlänt; det finns skäl att fråga om Holmgren anlitat någon kommissionär i Petersburg för transporten från den ena bangården [järnvägsstationen] till den andra; om inte, så ligger kollit troligen på finska järnvägen; Edelfelt börjar bli orolig, och det blir sent att ordna ram.
Söndag afton 1 januari 1889
Svårt att vänja sig vid att vara så långt borta från all samfärdsel och potsgång; måste telegrafera till Holmgren om vit färg.
torsdag 10 maj 10 maj 1894
Om Ellan är rest då detta kommer så bed Annie eller Bertha afsända Holberg till hr Ernst Bojesen, Kjöbmagergade 42 Kjøbenhavn – fra Hr A. Edelfelt, Holmgren eller Edlund kunna ju åtaga sig inpackningen.