Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Düsseldorf

Brev skrivna i Düsseldorf i kronologisk ordning

Brev som nämner Düsseldorf i kronologisk ordning

Köln. d. 29 September 1873. 29 september 1873
Edelfelt åkte genom Düsseldorf på vägen till Köln; föregående kväll åkte Edelfelt på den präktiga bryggan över "Rhein, den freie deutsche Rhein" in till Köln, där den mäktiga domen höjde sig som en jättelik skepnad i mörkret; på kvällen är han antagligen framme i Antwerpen; ekonomiskt har det lönat sig att åka tredje klass.
På den "Frankfurtska knodden" träffade Edelfelt en efterhängsen elegant herre på tåget; han misstänkte att det var en Brauerufärger [?], men blev slutligen av med herren då denne på morgonen tog tåget till Paris; den eleganta herren hade underhållit sällskapet i kupén med kort och "taskspelerikonster" [trick] och berättat om sinar resor i Italien och Frankrike; Edelfelt delade i övrigt kupé med en ung posttjänsteman, en ritlärare vid lyceum i Hannover, en målare från Düsseldorf, några maskinbyggare och en utmärglad sachsare.
Antwerpen d. 30 Nov 73. 30 november 1873
De antwerpiska teckningarna hade i London på en internationell exposition [utställning] av arbeten från konstskolorna i Europa vunnit första priset; konstakademien i Antwerpen kan vara den bästa i Europa; Düsseldorf är på nedgående och akademien i München lär inte vara något extra, även om Tysklands största målare slagit sig ner i denna stad.
Paris d. 24 Juni 1874. 24 juni 1874
Norske målaren Olaf Isaksen har kommit från Düsseldorff för att hälsa på Adolf von Becker, "sin förra kumpan och bolagist" [de har delat bostad]; de har haft roligt tillsammans, Isaksen är "fullkomligt pojkaktig" fastän han är änkling och har en pojke på 10 år.
allt ännu Göteborg d. 7 nov. 1876. 7 november 1876
Berndt Lindholm tog Edelfelt till en konstnär Fredrik Wohlfart, som studerat i Düsseldorf och Paris och som för två år sedan slog sig ned i sin födelsestad; Wohlfart var hygglig och en stor beundrare av Jean-Léon Gérôme; hos honom såg Edelfelt det granna porträttet av Magnus Lagerberg.
Cöln, fredag d. 19 okt. 77 19 oktober 1877
Edelfelt tycker arkitekturen är härlig; de gamla romaniska kyrkorna intresserar honom nästan mera än domen; han tycker de restaurerat för mycket; på insidan ser Sta Maria im Capitol från 1100-talet ut som om den var byggd igår; Edelfelt anser att de restaurerar bättre i Frankrike; ett "märkvärdigt" hus är det så kallade Gürzenich, en slags börs och festlokal från 1300-talet, som inte heller låtits vara i fred, utan "ein professor aus Düsseldorff" [en professor från Düsseldorf] har målat tjocka lunsor [klumpiga kvinnor] och sköna tyskar längsmed väggarna.
Paris, söndag 82 27 november 1882
Fick Mamma mina 2 bref från Berlin o. Dusseldorf, skrifna med blyerts?
Måndag d. 10 mars 1884 10 mars 1884
Vet Mamma hvilken stor artist som gjorde sitt intåg hos mig i går? – jo Gösta Sundman – som kommit hit från Düsseldorff för att fortsätta fisk och äggmålning. Jag förklarade att jag ej visste af några lärdomsanstalter der dessa nog mycket speciela brancher af målningskonsten bedrifvas, – hvarför jag rådde Gösta Sundman att gå in i en vanlig atelier, hvilket han också lär komma att göra.