Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Hindhår gård

Brev skrivna i Hindhår gård i kronologisk ordning

Brev som nämner Hindhår gård i kronologisk ordning

Frascati, tisdag d. 13 Juni 1876. 13 juni 1876
Ska Mikael Walléen vara på Hindhår i sommar? Han bor hos Alexandra Edelfelt redan nu och inte först fr.o.m. hösten.
München Midsommaraftonen 76. 23 juni 1876
Hindhår tilltalar inte Alexandra Edelfelt; Edelfelt gläder sig så mycket att återse familjen att han inte tänker på stället där detta sker, "Nord oder Süd, wenn nur die Seele glüht"! [nord eller syd, så länge själen glöder].
Skovvänge egendom, (Vordingborg) d. 1 Juli 1876 1 juli 1876
Edelfelt undrar om Axel Antells planer på att besöka dem kan realiseras även om de bor på Hindhår?
d. 11 Juni 77 11 juni 1877
Edelfelt tackar för växeln som kom i grevens tid; han har beställt sommarkläder, kostymen kan han också använda i höst; i sin ateljé kan han för närvarande vara klädd i den mest paradisiska dräkt [så lite kläder som möjligt] och på Hindhår består hans vardagskostym troligen av linnebyxor, den röda rocken och hans MichelAngelohatt; i staden är en gräslig hetta, Alexandra Edelfelt kan tänka hur det är hos honom då solen har baddat på plåttaken hela dagen; hos Pierre Petit Gerard är det inte mycket svalare.
Paris d. 16 Juni 77 16 juni 1877
Det gläder Edelfelt att Alexandra Edelfelt inte redan nu reser till Hindhår; ensam med alla minnen [Ellen Edelfelts sjukdom och död] från ifjol skulle hon bara vara ledsen därute; hon planerar i stället åka till morbror Gustaf Brandt; Edelfelt undrar om de bor kvar i Kyrkslätt i sommar?; Edelfelt tycker hon kunde stanna kvar i staden då juni inte brukar vara så varm i Helsingfors, tante Adèle Gadd borde också vara där; Edelfelt skulle gärna komma hem redan nu så att Mamma inte behöver vara ensam och nedslagen på Sandbacken på Hindhår.
d. 23 Juni 1877 23 juni 1877
Alexandra Edelfelt säger att Edelfelt ska vila då han kommer hem; det hindrar emellertid inte att han arbetar; det är inte själva måleriet som tröttar ut, utan allt besvär runt omkring; det ska bli vederkvickande att sitta och göra små studier efter naturen på Hindhår.
Edelfelt hoppas att brevet kommer fram till Alexandra Edelfelt även om han adresserar det till Helsingfors; nej, han tror ändå att han skriver till Hindhår.
Paris, d 30 Juni 77. 30 juni 1877
Alexandra Edelfelt har inte skrivit om tante Adèle Gadd kommer ut till Hindhår.
Hindhår måste vara fullt av sorgliga minnen från i fjol.
Ännu Paris 1877 lördag d Juli 7 juli 1877
Edelfelt har ordnat med Albert Laurins gravyr för Nordiska målares tavlor; "dumlingarna" i Stockholm skriver att gravyren ska vara färdig den 20 augusti eller tidigare; Edelfelt förstår inte hur de ska hinna, gravören måste först invänta svar från Stockholm, sända ett första utkast till Edelfelt på Hindhår, som sänder rättelser till Paris och den slutliga klossen ska sedan sändas till Stockholm.
Paris d 25 maj 1878 25 maj 1878
Alexandra Edelfelt har inte skrivit om hon skall till Hindhår i sommar.
Paris d. 16 Juni 1878 16 juni 1878
Edelfelt undrar om tante Adèle Gadd kommer ut till Hindhår, så att Alexandra Edelfelt inte blir så ensam; han hälsar till småsyskonen och Morbror Gustaf Brandt.
Paris midsommardagen 1878. 24 juni 1878
Edelfelt undrar hur de roade sig på Hindhår; kanske var de på Boe, där allt borde vara glädje då fröken Fanny af Björksten fått sin hjärtans kär helskinnad tillbaka, Edelfelt gläder sig uppriktigt åt denna förlovning, de är båda så hyggliga och goda människor.
Paris d. 1 Juli 1878 1 juli 1878
Det är ledsamt att höra om Kervobanan; den förnämsta förtjänsten med Hindhår (näst billigheten) har varit den lätta kommunikationen.
Paris d. 3 Juli 1878 3 juli 1878
Edelfelt är glad att tante Adèle Gadd håller Alexandra Edelfelt sällskap på Hindhår, som mitt i öknen av böljande sädesfält har något nedslående över sig.
Paris d. 9 Juli 1878. 9 juli 1878
Det gläder Edelfelt att Alexandra Edelfelt har det bra på Hindhår.
Edelfelt ber tacka för Annie Edelfelts brev; måtte småflickorna frodas på landet; han gläder sig åt att tante Adèle Gadd är på Hindhår.
Paris den 15, redan den 15 Juli! 15 juli 1878
Det är förargligt att Alexandra Edelfelt skall sitta ensam på Hindhår; varför stannade tante Adèle Gadd inte där hela sommaren?
d. 3 Juni 1879 3 juni 1879
Edelfelt har ingenting emot Hindhår så länge vädret är vackert; senaste sommar regnade det i 14 dagar och Alexandra Edelfelt och Edelfelt satt inne på var sitt håll; Edelfelt vägg i vägg med Bockström och hon där nere.
Paris d. 15 juni 1879 15 juni 1879
Alexandra Edelfelts sommarprojekt förefaller för varje dag allt trevligare; Edelfelt gläder sig åt båtar, sjön, frihet och kvällarna med utsikt mot Haikofjärden; han är glad att Mamma gjort detta "hjeltemodiga beslut"; kommunikationerna och närheten till Borgå gör att Haiko har alla bekvämligheter som Hindhår har.