Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Fontainebleau

Brev skrivna i Fontainebleau i kronologisk ordning

Brev som nämner Fontainebleau i kronologisk ordning

Paris d. 24 September 1874 24 september 1874
Edelfelt ser fram emot att på nytt komma igång i ateljén bland idel utlänningar; han har ännu inte fått tag på Sidney Adams; Frédéric Matthæi har ännu inte kommit; John Hamilton och Robert Arthur är i Fontainebleau; bara Edelfelt och Peyrot är de enda från Atelier Gérôme som hela sommaren varit i Paris.
Paris d. 1 Oktober 1874. – I mitt nya logis Rue Cassette 23. 1 oktober 1874
Edelfelt är dagligen tillsammans med Dewey Bates; Robert Arthur och John Hamilton har skrivit från Fontainebleu och vill att han skall komma dit och göra studier.
Paris d. 13 Mars 1875 13 mars 1875
Edelfelt ser det inte som någon radikal omöjlighet att Alexandra Edelfelt och syskonen en gång skall flytta till honom i Paris; det enda som för tillfället hindrar en sådan åtgärd är kassan; han har tänkt sig att de kunde skaffa en bostad vid yttre bulevarden i Montmartre eller i trakten av Parc Monceaux; våningen skulle möjligen ligga högt upp, men man vänjer sig vid trappor (vilket fru Carolina Lindholm är ett bevis på), och även om bostaden är en bit bort från Paris centrum så finns det omnibussar; på sommaren skulle de söka sig ut till St Cloud, Fontainebleau eller till havskusten; Berndt Lindholms concierge [gårdskarl] har berättat om den unge målaren Louis Priou, som tvingade sin mor att flytta från Toulouse och efter att han fått första medaljen vid 1873 [1874] års Salong har beställningarna ramlat in och han har råd att hyra en ordentlig ateljé med våning; för Ellen skulle här finnas muséer, bibliotek och teatrar, för de yngre systrarna skolor och pensioner.
Paris Annandag Påsk 1875. (på aftonen) 1 april 1875
Julian Alden Weir berättade att Carroll Beckwith (elev till Carolus Duran) hos Austins föreslagit en utflykt till Fontainebleau när vädret blir vackert; Edelfelt fanns med bland de fem kavaljererna till lika många unga flickor; Madame Elizabeth Austin invände genast att hon inte ensam ville följa med som förkläde och Madame Mary Sargent fick inte göra utflykter; upprymda av planerna gick Edelfelt och Weir till sängs gnolande en vacker vårvals; John Singer Sargent trodde inte att de gamla skulle besvära sig tillräckligt för att utflykten skulle bli av.
Barbizon (vid Fontainebleauskogen) d. 23 April 1875 23 april 1875
Som Alexandra Edelfelt ser sitter Edelfelt långt från Paris in den lilla vackra byn Barbizon, Jean François Millets och Théodore Rousseaus sommarnöje; träd och blommor blommar; i början av veckan gick han alla eftermiddagar med Léon Chevreuil och Jospeh Blanc till Charenton och därifrån till Joinville vid Marne, där han började på en liten landskapsstudie; på onsdagen åkte Edelfelt med Julian Alden Weir och Dewey Bates på tre dagar till Fontainebleau; de kom ungefär kl. 11 på förmiddagen till Villeneuve St Georges, stannade där och tecknade, fortsatte sedan med tåg till stationen Melun och tog därifrån omnibus till Barbizon.
På hotellet lever man för 5 francs om dagen; Edelfelt skall snart vandra till Fontainebleau; han sitter och skriver i biljardsalen, där det hänger karrikatyrer av alla de hundratals målare som bott på stället; i matsalen är väggarna fullhängda med minnen och skisser av målare, bl.a. en vacker vy över Sankt Petersburg av Aleksej Bogulubow, samt skisser av den berömda hundmålaren Charles Olivier de Penne, antwerparen Robert Mols och Carolus Duran; klockan är 9 på morgonen och alla målare sitter klädda för att dra ut i skogen; där finns fransmän, spanjorer, engelsmän, ungrare, en svensk och amerikaner; Edelfelt vet inte om han på kvällen stannar där, i Fontainebleau eller i Marlotte.
Paris d. 26 april 1875 26 april 1875
Strax efter Edelfelts senaste brev till Alexandra Edelfelt från Barbizon, hade de gett sig av genom den vackra Fontainebleauskogen till Fontainebleau; de såg slottet från början till slut och Edelfelt tyckte att man då och då borde se någon av de mäktiga maktälskande personer som bott och rört sig där, Frans I, sköna Diane de Poitiers, Ninon de Lenclos, Henrik IV, Ludvig XIV; han såg rummet där Napoleon undertecknade sin abdikation, samt Marie Antoinettes sängkammarmöbel som flyttats dit från Trianon; Gian Rinaldo Monaldeschis rustning och värja finns uppställd på samma plats där han lönnmördades, bredvid finns en skylt som upplyser att markisen mördats på order av drottning Kristina av Sverige – ”vackra minne av Gustaf Adolfs dotter!”; alla regenters ståt är nu borta, ingen Marie di Medicis, Marie Antoinette eller Eugenie, inga präktiga jakter; de promenerade i den vackra parken och kastade bröd åt de världsberömda karparna (förfärliga bestar, som laxar); varje gång Edelfelt stöter på historiska minnen i Frankrike tänker han på Talis Qualis "Skyldra gevär för Frankrikes historia!"; på Frankrikes jord har alla mänsklighetens stora strider utkämpats, här blödde hugenotterna, här förklarades ett ädelt folk fritt för första gången genom de mänskliga rättigheterna, här föll Bourbonerna spira och Napoleon såg sitt världsvälde krossas.
Julian Alden Weir har träffat misserna Sarah och Mary Austin och berättat om resan till Fontainebleau; de ville göra en gemensam utfärd till Barbizon i maj.
Tillägg 26 april 1875
Inne i pappret en blomma plockad i Gravelle, nära Joinville; Edelfelt hade också tagit några syrenblommor från Barbizon, men de är inte torra ännu; utflykten till Fontainebleau där han kunde andas vårdoft kryade upp honom ofantligt.
Paris 31 Maj 1875. 31 maj 1875
*Misserna Sarah och Mary Austin var förtvivlade över att en utflykt till Fontainebleau inte blivit av, vilket gjorde att deras mamma reste ensam dit med döttrarna; dit gick planen på att fotografera dem alla tillsammans upp i rök.
Påsklördag 1877. 31 mars 1877
Filadelfo Simi har varit i Fontainebleau och har återvänt till Paris för några dagar för att se Eugène Fromentins exposition [utställning]; han vill att Edelfelt kommer dit ut några dagar; Edelfelt kanske åker dit på måndag, oron över hans tavlas öde gör att han ändå inte får någonting gjort och ateljén har stängt under påskferierna.
Paris d. 5 April 77 5 april 1877
Edelfelt har tänkt göra en kolteckning med Nadeschda som fördrivs från sitt slott med sina två barn ut i skogen, och Dmitri som lurar på sitt rov; om Edelfelt åker ut till Fontainebleau kan han göra studier för fonden.
d. 23 Juni 1877 23 juni 1877
Gunnar Berndtson tänker göra studier i Fontainebleau i augusti och september.
Paris d. 27 Juni 77. 27 juni 1877
Gunnar Berndtson funderar på att resa till Fontainebleau eller Bretagne i sommar; hans mage är i allmänhet inte bra.
Paris d. 10 Jan. 78. 10 januari 1878
Föregående dag hade hela sällskapet, samt Gustave Bourgain ätit i Pierre Petit Gerards ateljé, där det finns ett kök; Bourgain hade skjutit 2 harar i Fontainebleau, som conciergens [portvaktens] hustru tillredde; Petit Gerard gjorde en stor omelett au lard [fläskomelett]; Ferdinand Gueldry gjorde pommes frites; Gunnar Berndtson och Edelfelt köpte bröd och ost; Madame Bourgain hade skickat sylt och inlagda päron och gubben Gueldry vin.
Paris d. 17 juni 85. 17 juni 1885
Edelfelt firar midsommarafton i Fontainebleau med Pauli, Hagelstam, Ville och Antoinette Vallgren.
Paris d. 27 Juni 85 27 juni 1885
Edelfelt har firat midsommar i Fontainebleau och Barbizon med Ville och Antoinette Vallgren, Jarl Hagelstam.
Två tusen svenskar firade midsommar i Fontainebleau.
Paris, söndag 13 maj 88 13 maj 1888
Utflykten till Barbizon var misslyckad såtillvida att nordanvinden hindrade Edelfelt från att måla; han promenerade med Ellan i skogen istället; Ellan hade aldrig tänkt sig att Fontainebleauskogen delvis var lik så Finland med vilda stenbackar, höga furor, nödvuxna björkar, ljung och mossa.
Edelfelt och Ellan tog in på det traditionella stället "Siron" där Edelfelt varit med Weir och några andra för fjorton år sedan; han såg på stället med andra ögon nu som gift och stadgad; det var tvivelaktig renlighet och skrål från buffetrummet till sent på natten; Ellan som ville sova hölls vaken av skrålet, senare av en rapphöna som började föra oljud på gården och slutligen av tuppen; nu har Edelfelt och Ellan flyttat till ett fint hotell så att Ellan skulle få sova; hotellet är inrett av "en gammal målare Masson".
Edelfelt och Ellan har åkt omkring i Fontainebleauskogen i vagn; de har ätit frukost i ett kloster.
Edelfelt och Ellan såg slottet i Fontainebleau tillsammans med slottsfogden Carrière, som Vallery-Radot hade rekommenderat dem att söka upp; Carriére var en avskedad kaptensom fått platsen som slottsfogde med hjälp av Freycinet; de tillbringade två timmar i slottet och Edelfelt var rädd att Ellan skulle trötta ut sig.
Hur upptagen man än är av "det moderna lifvet" har Frankrikes historia en "märkvärdigt fängslande makt", konstaterar Edelfelt; de har sett drottning Marie Antoinettes smakfulla våning i Fontainebleau; Frans I, Henrik IV och Napoleon har lämnat sina spår i slottet i Fontainebleau; Napoleons abdikationsskrivelse gör ont att se.
Paris 6 Maj 1891 6 maj 1891
Jag sitter alldeles "tutt söl" i min atelier nu igen det regnar, sqvalar ute och jag har grundligt ledsamt efter min familj som blifvit efter mig i Fontainebleau, då de rum vi skulle ha vid Avenue Friedland ännu ej äro lediga.
Kl. 5 voro vi i Fontainebleau och hade der turen att komma på ett absolut snyggt hôtel, något som ej händt oss sedan Cannes. – Och gammaldags! – de flesta möblerna kommo från slottet med 3 liljor och FON. inbrända, hvita gardiner. På väggen en gravyr: Pierre Alexevits, czar des Russiens, recevant les Clefs de la fortresse suédoise Schlüsselbourg. i trappan en gammal byst af Dubarryskan. Vi fingo sedan höra att allt detta blifvit såldt på auktion 1848.
9 maj 1900 9 maj 1900
Jag hoppas Ni fått Bs beskrifning om utfärden till Fontainebleau och Barbizon. Den var härlig.
Paris 17 maj 1900 17 maj 1900
Tack för kortet! Roligt var att brefven från Fontainebleau kommit fram ordentligt. Men den värme, som Ni då afundades oss, har sedan dess försvunnit, och vi ha rigtigt huttrat af köld.
Paris 22 april 1901 22 april 1901
Farväl – jag vet ingenting annat om den närmaste framtiden än att jag väntar på underrättelser från Er, från Mamma – vill hvila några dagar – reser kanske till Fontainbleau och hör på fågelsången. Gud låte Mamma snart bli rigtigt rask! Spänn viljan och blif det och sörj inte. Mamma skulle lära de ord Mamma sjelf skrifvit den gången jag först reste ut – jag har fäst dem i min Bibel och läser dem ofta – de säga: var vid godt mod, var glad! Helsa alla från Mammas egen Atte