Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Clichy

Brev skrivna i Clichy i kronologisk ordning

Brev som nämner Clichy i kronologisk ordning

Paris, tisdagsafton. 3 Juni 1874. 3 juni 1874
Oförutsedda depenser [utgifter] har lett till att Edelfelts börs magrat och han ber Alexandra Edelfelt skicka pengar; han måste betala 20 francs för att skriva in sig vid École des Beaux arts; när han kommer till Clichy och ateljén på Rue de Carrière kommer han bättra att kunna hushålla med pengarna; han har på morgnarna börjat dricka choklad och äta ett bröd (mer än hälften av ett Helsingforsiskt franskt bröd) förmånligt på ett litet crèmerie [mjölkbutik] i närheten.
Paris d. 11 Juni 74. 11 juni 1874
Edelfelts nya inkvartering i Batignolles-Clichy är friskt, sunt och fridfullt som i en liten finsk småstad; det är ett stycke till Boulevard Clichy och Place Moncey, på andra sidan finns Cimetière Montmartre [gravgård]; i gården där han bor finns många målarateljéer, men han har ännu inte sett deras invånare.
Paris , onsdag d 17 Juni 74. 17 juni 1874
Alexandra Edelfelt försöker hitta Edelfelts bostadsadress på kartan; om hon utgår från Boulevarde de Clichy och Cimetière Montmartre bör hon hitta Rue des Carrières; Edelfelt har ritat en karta; det är en ansenligt lång väg till École des Beaux arts, men på vackra, svala sommarmorgnar är promenaden mera en rekreation än en ansträngning.
Paris, Nyårsnatten 1875, kl. 12,5 på natten. 1 januari 1875
På nyårsdagen försov sig Edelfelt när Jean-Léon Gérômes elever skulle uppvakta Gérôme; de skulle samlas på Place Blanche (Clichy Batignolles) klockan halv 9.
Paris, börjadt Fastlagstisdagen, slutadt Söndagen den 14 Februari 1875. 9 februari 1875
På måndagmorgonen reste Edelfelt till Clichy för att med Peyrot måla barnmodell, men Peyrot hade glömt bort hela saken.
Paris d. 22 Juli 1875. 22 juli 1875
Edelfelt blev bjuden på avskedsmiddag av Berndt Lindholm med Adolf von Becker, ett svenskt herrskap Norstedt och Nils Forsberg hos "Wepler", en restaurang i Clichy; Edelfelt ville visa sin tacksamhet för Lindholms och beställde in två flaskor champagne; Lindholm föreslog en skål för Edelfelt och hans 21 år, Edelfelt för fru Carolina Lindholm, och Norstedt för Finland.
Paris d. 28 Januari 77. 28 januari 1877
Häromkvällen var Edelfelt för första gången på kafé l’Ermitage i Clichy där alla svenskar håller till; han kände bara Wilhelm von Gegerfelt, John Börjeson, Carl Skånberg och Gustaf Cederström; det finns en hel massa svenskar där, Axel Borg, August Hagborg, Gillis Hafström, Kristerson, Ingel Fahlstedt och Per Ekström; l'Ermitage är för långt borta och Edelfelt sympatiserar inte tillräckligt med dem i artistiskt hänseende för att etablera någotslags närmare umgänge med dem; han trivs bättre och lär sig mera av en Bastien, en Dagnan och andra likasinnade.
Ännu Paris 1877 lördag d Juli 7 juli 1877
Edelfelt har sprungit i flera stadsdelar på jakt efter en ateljé; Edelfelt vill inte betala mer än 600 francs; vid Gare de l'Est långt bort i ändan av rue Lafayette finns två ateljéer för 700 francs; i Pierre Petit Gerards hus på Boulevard Montparnasse finns en ateljé utan rum för 600 francs; den är långt från Boulevarden, Runebergs och Jacquinots, men nära till hans kamrater Jules Bastien, Petit Gerard, Charles Baude och Charles Moreau Vauthier; i Clichy finns en för 800 francs; bodde han i Clichy skulle han dras in i den svenska klicken och bort från sina gamla kamrater; det gör inte så mycket att vara långt från centrum då han inte går på Ecole des Beaux Arts; i Edelfelts hus finns en ateljé för 800 francs.
Paris, andradag jul 1877 26 december 1877
Edelfelt går troligen inte på nyårsvisit till Jean-Léon Gérôme; det är så omständligt att ta sig till Clichy på morgonen.
Paris d. 8 februari 1880. 8 februari 1880
Edelfelt har sällskapat med Ellan de la Chapelle några gånger; häromdagen då det var ohygglig dimma (samma dag som olyckshändelsen på järnvägen i Clichy)
Nyårsnatten 1882-1883 31 december 1882
I går var jag uppe på en skandinavisk supning, som inte var särdeles intressant. Jag känner mig ändå litet främmande der, och det är intet under, ty de yngre målarne deruppe i Clichy lifva ett sådant der hänglif med hvarandra dag ut och dag in, som gör, att deras historier, deras funderingar och deras skämt förefaller den platt och främmande, som blott någon gång i månaden förirrar sig ditupp.
Paris d. 12 Juni 1885 sent på aftonen. 12 juni 1885
Markisinnan de Chambure använde hälften av sina räntor till att uppfostra fattiga flickor i Clichy; Edelfelt menar: detta är stiligare än markisinnan Gallifets och prinsessan av Sagans mondäna livsföring.