Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Haga

Brev skrivna i Haga i kronologisk ordning

Brev som nämner Haga i kronologisk ordning

Norrtelge d. 14 Juli 1871. 14 juli 1871
Edelfelt har på Nationalmuseum blivit bekant med danska studenter, bl.a. cand.theol. Pedersen och stud. Lübsewitz; de gick till Berns salong och Berzelii källare; deras färd fortsatte till Observatorium och till källaren Tre remmare på Norrmalm för att titta på Carl Michael Bellmans rum; på Djurgården fortsatte den finsk-danska förbrödningen med sångerna "Det är ett yndigt land", "Kong Kristian", "Suomis sång" och "Vårt Land"; de danska studenterna kände till J.L. Runeberg och Zacharias Topelius; vid Bellmans byst på Hasselbacken höjde de leverop, och beslöt att dricka en flaska punsch vid Bellmanseken; ett regnoväder satte stopp för deras plan; kvällen avslutades med skålar för Finland, Danmark, Norden och den nordiska kvinnan i parken Strandparterren, där de också träffade på Reinhold Fabritius och Max Schauman; danskarna lovade att följande dag visa "deres finske vaen" Haga och några andra ställen utanför staden.
Paris d. 16 Juni 1878 16 juni 1878
Resan borde inte bli dyr och Edelfelt ber Alexandra Edelfelt tänka på saken; Johan August von Borns och Johan Ludvig Runebergs porträtt kommer åtminstone att ge pengar; Edelfelt får troligen lov att i varje fall stanna några dagar i Stockholm för att göra några landskapsstudier i omgivningarna (Haga) och teckna av några porträtt på Nationalmuseum; hans tavla blir inte såld; till nästa salong skall han ha två tavlor, av vilken den ena skall vara säljbar.
Paris d. 19 Maj 1879 19 maj 1879
Edelfelt kan inte fatta att det redan är senare hälften av maj; studenternas majfest kan han i detta plaskregn inte begripa; om sommaren blir regnig blir det inget målande på Haga.
Köpenhamn d 4 Juli 1879 4 juli 1879
Eljert Mobeck har skrivit att han och Alexander Leuhusen kommer från [militär]lägret först följande dag, den 5 juli; om Edelfelt inte får tag på "den olyckliga" båten till Visingsö lovade Mobeck lotsa honom ut till "lycksalighetens ö", där friherrinnan Adelaide Leuhusen lever i den mest förtjusande idyll, tropisk växtlighet, guld- och sliverfasaner; Mobeck råder Edelfelt slå sig ner där och strunta i Haga.
Stockholm torsdag afton – juli 79 Hôtel Rydberg 10 juli 1879
Edelfelt har arbetat hela dagen på Haga; han tror sig hinna med rätt mycket på en vecka om vädret blir vackert; hittills har vädret varit förskräckligt, värdigt polcirkeln.
Målaren Hjalmar Sandberg kom och efter frukosten begav de sig till Haga; Edelfelt har tre vyer på förslag; det är underligt att nuvarande kungahus låtit parken förfalla; framför parkens port finns ett nykterhetsvärdshus.
Sthlm d. 14 Juli 1879 14 juli 1879
Edelfelt har kommit så långt i sina studier på Haga att han kan färdigställa tavlan var och när som helst, så länge det är sommar och solsken; han har gjort teckningar och två skisser i färg; följande dag börjar han på den definitiva duken; på Nationalmuseum finns inte mycket användbart, han hittade en hovdräkt som han skall klä Gustaf Mauritz Armfelt i.
På Haga har Edelfelt målat en bit där både slottet och Brunnsviken syns; slottet är litet och obetydligt till sitt yttre, Gunnar Berndtson sade att det liknade Lindö bagarstuga; Edelfelt hoppas reparera tarvligheten i hans studie med blommor och dylikt.
På lördag var det omväxlande regn och sol; Edelfelt var på Haga fram till klockan 6 och åt middag på Stallmästargåden; då han kom till hotellet fann han en brevlapp från Gustaf Leuhusen; de träffades på kvällen då ett 50-tal kadetter kom med ångbåten; Gustaf såg ståtlig ut i sin husaruniform; som Alexandra Edelfelt vet bär man vid Carlberg sina regementens uniformer (på samma sätt som vid junkarskolorna i Ryssland) och Gustaf är av födelse och böjelse predestinerad [förutbestämd] till Smålandshusar; de gick till Kungsträdgården, drack punsch och pratade; Gustaf bad Edelfelt komma ut till Carlberg på tisdag kväll.
På dagen var Edelfelt på Haga; fru Lidman och Hermanine Edelfelt kom dit en stund på förmiddagen.