Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Batignolles

Brev skrivna i Batignolles i kronologisk ordning

Brev som nämner Batignolles i kronologisk ordning

Dagen derpå, (julaftonsdagen) 24 december 1873
Edelfelt kan inte begripa att Berndt Lindholms adress varierar; en fransman Monsieur Huberts har sagt att Bantignolle inte är det samma som Rue des Carrières Montmartre.
Antwerpen, Söndagen efter Karnevalen, d. 22 Febr. 74. – 22 februari 1874
Edelfelt har ännu inte fått något svar från Adolf von Becker och Berndt Lindholm; Lindholms brev adresserade han Batignolles eller Montmartre; han tänker skriva till Carl Gustaf Estlander, men hinner inte nästa vecka då de har anatomi på tävlingsprogrammet.
Paris d. 11 Juni 74. 11 juni 1874
Edelfelts nya inkvartering i Batignolles-Clichy är friskt, sunt och fridfullt som i en liten finsk småstad; det är ett stycke till Boulevard Clichy och Place Moncey, på andra sidan finns Cimetière Montmartre [gravgård]; i gården där han bor finns många målarateljéer, men han har ännu inte sett deras invånare.
Paris d. 5 September 1874. 5 september 1874
För någon natt sedan rasade ett förfärligt åskväder; ingen sov åtminstone i Batignolles, där blixten slog ned och gjorde en gubbe blind och ett barn lamt; det är fortfarande kvävande hett.
Paris . 11 Sept. 1874. 11 september 1874
Edelfelt vet ännu inte om han skall stanna kvar med Severin Nilsson, den långa vägen mellan Batignolles och Quartier Latin avskräcker; man kan få rum för 25 francs i månaden i närheten av École des Beaux Arts; nästa gång Edelfelt återvänder till Paris, då han inte längre kommer för att studera utan för att måla, kommer han att hyra ateljé i trakten av Batignolles där priset är ungefär 500 francs, medan de stora ateljéerna vid Notre dame de Lorette, rue Fontaine St Geoges och Place vingt mille kostar 1400 francs; så mycket kostar Berndt Lindholms ateljé, medan Adolf von Becker betalar 900 francs.
Paris d. 20 Sept. 1874 kl. 11 på afton 20 september 1874
Edelfelt letar ny bostad; i ett skede övervägde han att stanna med Severin Nilsson men har ändrat sig; Batignolles är alltfår långt från École des Beaux Arts; både Peyrot och Adolf von Becker har avrått honom från att påverkas av Nilssons mediokra inflytande.
Paris d. 1 Oktober 1874. – I mitt nya logis Rue Cassette 23. 1 oktober 1874
Fröken Hilda Granstedt är på kommande; hon kommer att göra ett onödigt besök ut till Batignolles, men Edelfelt kunde ju inte förutse den snabba flytten.
Paris d. 12 Okt. 1874. Kl. 3 e.m. 12 oktober 1874
Fröken Hilda Granstedt träffade Edelfelt igår och han fick Alexandra Edelfelts paket med strumpor, brev och pengar, samt många hälsningar hemifrån; han har visat fröken Granstedt runt i staden, frukost på Palais Royal, ett kort besök på Louvren och sedan sökte de upp Berndt Lindholm som inte var hemma; medan de väntade på att Lindholm skulle komma tillbaka från promenaden med fru och pojke på Champs Elysées talade de om konst i Batignolles och Montmartre; fröken Granstedt har några omsorgsfulla teckningar och ganska bra målningar med sig, hon blir en av Charles Chaplins bästa elever.
Paris, Nyårsnatten 1875, kl. 12,5 på natten. 1 januari 1875
På nyårsdagen försov sig Edelfelt när Jean-Léon Gérômes elever skulle uppvakta Gérôme; de skulle samlas på Place Blanche (Clichy Batignolles) klockan halv 9.
Paris d. 5 April 1875. 5 april 1875
Efter dopet var det gudstjänst, den norska prästen predikade raskt, varmt och bra; psalmerna "Gud är oss en väldig borg" och "Ack hör mig Herre Jesu Krist" gjorde djupt intryck på Edelfelt; efter gudstjänsten gjorde herrarna en lång promenad och bjöds sedan av Lindholms på middag i Weplers restaurang i Batignolles.
Paris d. 13 Jan. 1878. 13 januari 1878
Föregående kväll hade han gjort en rundtur i Montmartre, Batignolles och Ternes; han träffade Walter Runeberg; Gustaf Cederström var inte hemma; han vek upp till Pascal Dagnan och lämnade kort hos Madame Jacquinot.
Paris d. 4 maj 1878 4 maj 1878
Edelfelt sökte upp Pietro Krohn då alla nyfikna började gå omkring på utställningen; det var omöjligt att få en stol på restaurang; klockan 6 skulle Krohn gå och vila innan balen hos Patrice de Mac Mahon, de andra skulle på middag; av Paris 14 000 fiacrar [droskor] fanns inte ens en att få; då de såg en tom droska ropade Gunnar Berndtson av alla krafter; kusken svarade att han inte åkte till någon annan del av staden än Batignolles; de steg av vid Grand Hôtel där Waldemar von Frenckell fanns.