Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Jardin d'Acclimatation

Brev skrivna i Jardin d'Acclimatation i kronologisk ordning

Brev som nämner Jardin d'Acclimatation i kronologisk ordning

Paris d. 10 Juli 1874. 10 juli 1874
Brummers bad Edelfelt följa med sonen Johan Wilhelm Brummer någonstans; de åkte till Bois de Boulogne och Jardin d'acclimatation och slutligen till Cirkus; Brummers hade stått för alla kostnader, till skillnad från herrskapet Haartmans som tagit Adolf von Beckers och Berndt Lindholms tid i anspråk, velat äta på de dyraste restaurangerna men väntat sig att alla betalade för sig själva; Brummers bad Edelfelt följande dag att följa med dem till Versailles och St. Cloud; han och fröken Thilda Falkman kom bort från de andra; Edelfelt föreslog att de skulle ta tåget tillbaka, men fröken Falkman insisterade på att söka genom Versaillesskogen och sedan Trianon (stora och lilla slottet); efter tre timmars lönlöst sökande gick fröken Falkman med på att ta tåget tillbaka.
Paris Söndag morgon kl. 9 d. 18 Okt. 1874 18 oktober 1874
Efter morgonconcoursen [tävlingen] följande dag träffade Edelfelt Mille (Emil) Cedercreutz hos Filip Forsten; de gick tillsammans med Oscar Kleineh på frukost på Crêmerie rue Lafayette; tillsammans med friherrinnan Emmy och fröken Maria Cedercreutz åkte de till Jardin d'acclimatation och åt middag hos Duval.
Paris. den 26 Okt. 1874 26 oktober 1874
Hela veckan har Edelfelt umgåtts med familjen Cedercreutz; Mille (Emil) Cedercreutz hämtar honom vanligen i École des Beux Arts och eftermiddagarna har gått åt till att besöka Louvren, Luxembourg, Boulognerskogen och Jardin d'Acclimatation; på kvällarna efter hans lektioner på skulpturskolan har han gått med Mille och friherrinnan Emmy Cedercreutz på Folies Bergères-teatern och på Elysée Montmartre, gjort promenader på boulevarden, suttit på kaféer och dylikt, vilket har kostat mycket pengar; Edelfelt anser att anledningen till att Cedercreutz inte har stått för hans kostnader beror på konfusion snarare än på snålhet, som Filip Forsten menar; det som han skrivit får i detta fall inte föras vidare till någon, ingen!; friherrinnan Cedercreutz har en mani för "spektakel", och är också outtröttlig i att se sig omkring, de har sett mycket av Paris; i Schweiz träffade friherrinnan många "hyggliga" tyskar och är i allmänhet rätt tysksinnad och fäller därför hårda kommentarer om fransmännen.
Paris d. 12 Maj 1875 12 maj 1875
Senaste söndag var Edelfelt hos Austins; han har sällan sett något så behagligt som Miss Sally (Sarah) Austin i sin moderna gulgrå sidenklänning med svarta sammetspuffar på ärmarna; hennes kusin John Singer Sargent hade skämtsamt sagt att hon såg ut som de vackra guldfasanerna i Jardin d'Acclimatation; Edelfelt talade turvis hela kvällen med Sarah och Mary Austin; det är hårt att Sarah Austin reser bort i början av juni till baden vid Dieppe och sedan tilbringar vintern i Florens; han får kanske aldrig se henne mer.
Paris d. 6 Nov. 77 6 november 1877
Edelfelt var med Wille Wallgren och Ernst Nordström till Jardin d’acclimatation; det var troligen där han fick sin snuva; de såg eskimåfamiljen som hela Paris springer och gapar över; familjen har blivit ditförd med hus och husdjur, husgeråd, båtar och vapen.
Skärtorsdag 1895 11 april 1895
I går var det en alldeles herrlig sommardag – 20 grader i skuggan – det grannaste solsken på alla träden i knopp – några redan ljusgröna. Jag lemnade målningen for efter Ellan pojken och Sanny och bjöd dem allesamman till Jardin d'acclimatation. Kikis fröjd var obeskriflig – han hoppade, stampade, sprang och qvittrade af fröjd – apor, giraffer, kameler, elefanter dromedarer strutsar, att detta som han (och Sanny) sågo för första gången.
Paris 2 juni 1900 2 juni 1900
Kicki är förtjust för resten, förtjust att återse "Selle" att ha så bra reda på Paris, att visa henne staden och utställningen. Han var i dag i regnet i Jardin d'acclimatation och satt snällt och lekte någonsorts skriflek med henne hela e.m. i ateliern. Mycket hygglig och artig är han – bockar litet tafatt men bjuder till och ser mysande ut när han talar med folk. En liten vänlig själ är det ändå! Ack, hvad Morbror Gustaf hade rätt: ett vänligt ord, en doft kardus!