Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Grand Véfour

Brev skrivna i Grand Véfour i kronologisk ordning

Brev som nämner Grand Véfour i kronologisk ordning

Rom, onsdag 22 mars 1876
Edelfelt önskar att hans resesällskap skulle ha lite mera ungdom och entusiasm; Alexandra Edelfelt har bett om en karakteristik av Victor Hoving; Hoving är god och präktig med gott huvud och omdöme, men har ett "gement lynne"; han är också fet, rik och bekvämlig; han koketterar med sina fel och pratar därför mera än han egentligen menar; igår påstod han t.ex. att han inte ville förlänga resan, utan ger pengar åt Edelfelt för att resa till Neapel medan han själv åker till Paris för att få äta ordentligt på Restaurant Grand Vefour, palais royal.
Paris d. 28 Juli 1878 28 juli 1878
Efter konserten gick Edelfelt hem med Eljert Mobeck innan de gav sig av till kalaset; det var en dålig idé att arrangera en sångfest i sex, sju mindre salar mitt i Paris, i det trånga palais royal på en dyr restaurang som Véfour; det hade varit lättare att få en stor gymnastik- eller sångsal i trakten av Boulognerskogen eller utställningen; Schou blev så rasande över att omkring 20 av de gästande studenterna blev utan plats att han skällde ut arrangörerna, den svenska prästen och bokhandlare Knut Nilsson, tog sin hatt och gick; Pietro Krohn, Mobeck och Edelfelt började presentera sig och föreslå brorskålar till höger och vänster; de svenska och norska studenterna liknar de finländska; Edelfelt tyckte att flera av hans bekanta hemma, som Oscar Mechelin och Hjalmar Frey ser bättre ut och har mera världsvana än dessa sångare; på plats fanns riktiga bönder och flera hade små nätta magar av egendomlig svensk Apelblomsk typ; dessa var till största delen tidigare studenter och numera kungliga sekreterare och annat.
Fredag d. dec. 1880 1 december 1880
Julen står för dörren, och detta blir Edelfelts sista julhälsning; Runebergs står i spetsen för en julmiddag på Palais Royal annandag jul; Georg Sibberns och en massa affärsmän står för en mera storartad julmiddag hos Grand Vefour dagen därpå; båda tillställningarna följs av dans.
d 21 dec 1880. 21 december 1880
De närmaste veckorna blir det ett schasande på middagar och baler; på kvällen är det middag hos Monsieur Napiat, på juldagen hos Reuterskiölds, på andra dag jul med Runebergs på Palais Royal; den 27 är det stor bal hos svenska ministern och den 29 stor skandinavisk middag med bal hos grand Vefour.
Måndag d. 10 mars 1884 10 mars 1884
Nästa lördag är det stor skandinavisk bal under Sibberns höga beskydd hos Grand Vefour. Der skall man väl få se de tusen knoddarne uppsträckta och dansande.