Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Bon Marché

Brev skrivna i Bon Marché i kronologisk ordning

Brev som nämner Bon Marché i kronologisk ordning

Paris, torsdag d. 8 Febr. 1877. 8 februari 1877
Edelfelts tavla gör honom mycket bekymrad och upptar alla hans tankar; i förrgår åkte han med tavlan i vagn hem till Gustaf Cederström som för dagen hade fått låna en björnhud från Bon Marché.
Paris d. 18 Februari 1877 18 februari 1877
Edelfelt följde med Eklöfs som tolk på Bon Marché; han kan inte begripa varför de behövde honom med då fru Elin Eklöf talar ganska bra franska själv; den senaste tiden har han tolkat så mycket att han på rak arm kunde skriva kapitel i en parlör; först var det Robert Stigell som behövde tolk, sedan Eklöfs och föregående kväll var det John Börjeson; Börjeson ville tvärt ha en kypare på Café l'Univers att stå modell och de hamnade att tala med både överkyparen, värden och värdinnan och väckte allmän uppmärksamhet; Edelfelt är led på tolkandet och planerar att ge en liten fransk parlör med uttal åt alla nordbor som anländer till Paris; han kunde också annonsera i Nordens mest lästa tidningar att han åtar sig att tolka endast mot lämplig avlöning.
Paris d. 16 Juni 77 16 juni 1877
Alexandra Edelfelt ber Edelfelt köpa en sidenklänning; han hade själv tänkt köpa en om han fick tavlan såld; han frågar om hon vill ha den gjord på t.ex. Bon Marché.
Ännu Paris 1877 lördag d Juli 7 juli 1877
Idag har Edelfelt varit på Bon Marché och fått 12 provlappar på svart siden till Alexandra Edelfelts klänning.
Paris d 11 Juli 77. 11 juli 1877
Edelfelt har ordnat tyg till Alexandra Edelfelts klänning; Madame Jacquinot kom med honom till Bon Marché och hjälpte honom välja ett bra tyg (*som var förmånligare än vad det skulle kosta i Petersburg); han har köpt teaterkikare åt Morbror Gustaf Brandt; han har sprungit runt hela Paris och sökt en japanesisk docka åt Butti (Berta) Edelfelt, men alla är slutsålda; kanske hittar han en i kväll i en Chinoiseriebutik vid Rue Vivienne.
Edelfelt skulle vilja måla en solfjäder åt Alexandra Edelfelt och låta montera den hos Duvelleroy, den bästa solfjädersfabrikanten; det går också att köpa färdiggjorda solfjädrar på Bon Marché, om Mamma vill ha en sådan skriver de till Colliander som kommer hem i augusti; i annat fall målar Edelfelt solfjädern i höst och sänder den till jul; fru Lina Runeberg ansåg det vara självfallet att Edelfelt själv skulle måla den; sommarhattar är chica och fås billigt, så Edelfelt tänkte köpa varsin åt Anni och Butti (Berta) Edelfelt; han undrar om det är hög tull på dessa; han vet inte ännu om han lindar sidentyget till klänningen runt sig eller sätter det i botten på kappsäcken; tänk om han åker fast!
Paris d. 6 Nov. 77 6 november 1877
Edelfelt har ännu inte gått till Bon Marché för att skaffa sig en skärm för sängen.
Paris d. 27. / XI 77 27 november 1877
Föregående dag gick han ända till Bon Marché; för första gången hittade han där inte vad han sökte, en pappersskärm för att dölja sängen och tvättställningen i ateljén; i stället köpte han en sidenmunduk, kniv, gaffel, sked, några glas och askkoppar.
Paris, andradag jul 1877 26 december 1877
För Alexandra Edelfelts julklappspengar har Edelfelt köpt en stålgrå varm stickad väst eller rock från Bon Marché; hans röda rock blev under sjukdomen så genomsvettig och smutsig att han omöjligt kan ha den under rocken; han skall emellertid låta tvätta den och använda den som målarrock.
Paris d. 16 Januari 78. 16 januari 1878
Edelfelt har betalat hyran på 168 francs; han har beställt rock och väst av mörkblått Roubaix-tyg för 100 francs; skräddaren är ingen bauernfänger [bondfångare], han är elsassare med butik vid Rue Lafayette; Pierre Petit Gerard och hans bröder låter göra sina kläder hos honom; exempelvis expositionen och de många landsmän som besöker staden gör att Edelfelt får lov att klä sig schangtilt [elegant] eller åtminstone snyggt; han beställer byxor senare; hela kostymen får han för 130 francs; han har köpt några skjortor på Bon Marché eftersom de gamla (inte den som Alexandra Edelfelt lagade) blir alldeles strasiga i kanten på grund av den usla tvätten.
Paris d. 3 Juli 1878 3 juli 1878
Gustaf Philip Armfelt har sänt en hälsning från Lübeck via herrarna Böning; han har rekommenderat Edelfelt till att springa runt med deras rekommendationskort och föra fram deras kommissions- och speditionstjänster; Edelfelt har fått i uppdrag att gå till Bon Marché, Printemps, Grand Magazin du Louvre, Cafe de la Régence och alla de nordiska utställningarna på världsexpositionen.
Paris d. 2 aug. 1878 fortsatt d. 5, sedan jag fått pengar 2 augusti 1878
Edelfelt har sett på solfjädrar på Bon Marché, men de är inte vackra; det lär finnas bättre på Louvren.
Paris d. 1 februari 1879. 1 februari 1879
Edelfelt har sprungit i bodar på jakt efter draperier att ha kring sängen; på Bon Marché och Petit St Thomas finns makalöst vackra, men dyra, ylletyger; det vore vackert att ha orientaliska tyger, men det skulle bli enormt dyrt; Edelfelt får inget svar om rummet på andra sidan gården och får börja tänka på andra alternativ.
Paris d. 17 dec. 1879 17 december 1879
Julklapparna kommer inte fram till julen till följd av snön och kylan; den nordiske expeditören på Bon Marché meddelade att inga försändelser till Finland och Ryssland kunde expedieras för ögonblicket och en massa saker väntar redan vid gränsen; Alexandra Edelfelt ska veta att Edelfelt är olycklig, men sakerna kommer fram bara de har tålamod att vänta; kölden har varit en förargelse och kommunikationen inom Paris har varit svår; följande dag ska Edelfelt gå till Printemps för att höra om de kunde skicka saker fortare; han ska därtill skaffa provlappar på svarta tyg och ta reda på gardiner.
Fortsättning d. 5 mars 5 mars 1880
Edelfelt undrar hur det går med verandan och Levin, samt var en ateljébyggnad kan inrättas; han är också glad över att Alexandra Edelfelt beslutat att ta den Salingreska våningen; Edelfelt har på nytt sagt till om att Bon Marché och Printemps ska skicka prover på tyllgardiner; man får också ganska vackar orientaliska mattor, som skulle passa i salongen; möbelöverdrag får komma då han kan ta med sig en hel salongsmöbel; Edelfelt skulle ta en svart med gröngrå velours frappé som övertyg.
Paris d. 27 april 1880. 27 april 1880
Edelfelt har uträttat Alexandra Edelfelts kommissioner på Bon Marche; prover på tyger och möbeltyger ska skickas till henne, Edelfelt gör sedan uppköpen; en matta skulle också behövas; han vill veta hurdana möblerna är; det är ledsamt att tante Adèle Gadd hann före honom; han ska bestyra om gipserna till salongen; Gunnar Berndtson tänker också köpa några till Victor Born, så alltsammans kan sändas på en gång; gipsavtrycken är billiga och Edelfelt ska bronsera dem då han kommer hem.
Paris d. 11 maj 1880 11 maj 1880
Då Alexandra Edelfelt bestämt sig angående möbeltygerna från Bon Marché, ska Edelfelt sköta om saken.
Paris d. 26 26 maj 1880
Edelfelt förstår att det inte är roligt att flytta; Alexandra Edelfelt kan inte ordna det annat än trevligt, hemvarmt och bra; tyget avsändes föregående dag från Bon Marché; Edelfelt valde det gula tyget.
Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt Tomtebolycka i det nya hemmet; om han gör goda affärer i juli ska han köpa en matta på Printemps eller Bon Marché; han ska också köpa statyer och hoppas att de inte går sönder på vägen; han önskar Guds välsignelse.
d. 2 Juli 1880 2 juli 1880
Edelfelt har varit på Bon Marché och sett på mattor och portiärer; om han vill ha vackra förhängen till sin ateljé kommer det att kosta ungefär 250 francs; det lönar sig att handla nu eftersom alla vinterartiklar säljs 40% billigare; man kan packa in dem i kamfer så att malen inte går i dem under sommaren.
Det finns vackra orientaliska mattor på Bon Marché; andra, t.ex. Brysselmattor, kan inte jämföras med dem; Edelfelt ska bestämt skicka en matta åt Alexandra Edelfelt senast i höst.
Måndag d 10 okt 1880 10 oktober 1880
Följande dag ska Edelfelt gå till Bon Marché och köpa tyget; det gläder honom att Alexandra Edelfelt får det vackert i den nya våningen.
d. 15 Oktober 1880 15 oktober 1880
Edelfelt har varit på Bon Marché, men de hade inte mera av mönstret i svart och gult; man lovad väva ett nytt stycke och Edelfelt ska återvända dit nästa dag och se om det blivit färdigt; samtidigt med tyget ska han skicka priskuranter [prislistor].
Tisdag d 19 okt 1880 19 oktober 1880
Edelfelt har varit på Bon Marché för att höra om Alexandra Edelfelts tyg kommit, vilket det inte hade.
Söndag d. 7 nov. 1880. 7 november 1880
Edelfelt går till Bon Marché och köper mattan; tyget i svart och gult är slut så de får hitta på något annat för fönstren.
Onsdag. december 80. 8 december 1880
Edelfelt tackar för brevet; det är ledsamt att frakten för mattorn blir så dyr; han rekommenderade vägen över Lübeck åt bokhållaren på Bon Marché; är inte en reguljär vinterförbindelse etablerad mellan Lübeck och Helsingfors?; julen nalkas och Edelfelt skulle gärna vara hos familjen.
1 april 1881 1 april 1881
Om Måndag skall jag gå till Bon-Marché och bestyra om proflappar o.d. – Nu får jag lof att skicka af brefvet ifall det ej skall gå af först i morgon, Jag skrifver i alla fall före min afresa – Och nu farväl – Gud välsigne Eder alla, tusen helsningar från Atte.
Paris d. 7 april kl 5 e.m. 7 april 1881
Häromdagen skickade jag sommarkappor åt flickorna, hattar både simpla och bättre åt dem och mamma samt några par strumpor från Bon Marché och Louvre.
Toledo d. 30 april 1881. 30 april 1881
Det var ett spektakel med den lilla barnklädningen som Adde Brandt nu har! Den är köpt af Konny för hans afkomma, och han lofvade underrätta Visen derom, på det att hon måtte slå embargo på presenten. Som han var samtidigt med mig på BonMarché, skickades den i samma paket. Felet var visserligen delvis mitt, ty jag hade också lofvat att prevenera Mamma, men Konni borde framförallt ha gjort det. Huru reparera saken? I det virrvarr hvari jag lefde de 3 sista dagarna i Paris, glömde jag totalt af hela historien. Jag är så villig som skyldig att köpa ungdomen Zilliacus en ny klädning. Måtte nu blott ej detta misstag väcka ond blod. Jag tycker hvad Mamma och Tante Gadd grubblade öfver ändamålet med denna lilleputiska kostym!
Paris d. 5 maj 1882 5 maj 1882
I går afsändes de begärda sakerna från bon Marché. Jag är bara förfärligt rädd att ha gjort en dumhet, eller flere. Annis klädning borde vara bra, likaså antimacasserna och strumporna. Bland "visiter" till de angifna prisen fanns inga större öfver bröstet än 1 m. 20. – dessutom voro de alla besatta med stenkol, och sågo för resten högst simpla ut. Jag tog 1 svart som var tillräckligt vid och derifrån perlorna lätt kunna sprättas bort, samt en mörkgrön, (nu kommer syndabekännelsen), som jag tyckte vara mycket chic och som nog kan bäras af en äldre fru också – den kan släppas ut 10 centimeter öfver bröstet så den blir 135. – Skulle nu Mamma alls ej vara nöjd med den (det är det allra modernaste och finaste emellertid) så finnas två utvägar. Antingen att skicka koftan tillbaka, då vi naturligtvis få betala transporten eller och att ge den åt någon bekant. Jag skall om Mamma så tycker genast efter ankomsten af försändningen och innan ni reser till landet bestyra om en ny.
Annies födelsedag d. 25 maj 1882 25 maj 1882
Just nu fick jag Mammas bref med underrättelsen om ankomsten af sakerna från Bon Marché. De försäkrade att den gröna visiten nog skulle kunna släppas ut till den angifna periferin – ledsamt att den skall måsta säljas. Jag tror den kostade omk. 100 frcs. – ja var det 80 – jag kommer ej rigtigt ihåg. Alla småsakerna äro naturligtvis för Anni, som jag tror jag skrifvit – den blå kragen passar bäst åt Butti. Keden glömde jag rakt, men skall nog bestyra om den, eller hemta den med mig.
Paris 26 mars 1895 26 mars 1895
Ett nytt museum som hertiginnan Galliera skänkt till staden Paris har blifvit invigt nu med en utställning af qvinnoporträtt. – Ellan och jag voro der i dag och jag var förmligen degoûterad af all denna affektation och flärd! Det allra bästa var Dagnans porträtter, så Bonnats, så några saker (alla gamla) af Friant – men resten – oj-oj-oj – sådant tillgjordt skräp. Inför denna s.k. franska grace (Bon Marché-Louvre-Printemps grace, rayon de rubans et soieries) kände jag mig ändå som en slags herre inför damskräddare. Naturligtvis fans det mycket som skulle ha gått i mig ypperligt för 12 à 15 år sedan – men är det då illa att ögonen öppnas en gång? Då man är ung ser man sin egen ungdom och lifslust och kärlek i hvad som helst – de dummaste studenttal de dummaste verser, och de hönsigaste flickor – allt sväljer man med förtjusning. Så också med mig och måleriet. Jag beundrade yrket dessutom den tiden och såg förbi innehållet.
Paris 14 maj 1900 14 maj 1900
Bertha som i dag varit på Bon Marché och köpt åtskilligt åt er, skänkte mig en stylographe, en slags sjelfskrifvande penna som jag länge längtat efter.