Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Kungliga dramatiska teatern

Brev skrivna i Kungliga dramatiska teatern i kronologisk ordning

Brev som nämner Kungliga dramatiska teatern i kronologisk ordning

Stockholm måndag d. 15. Okt 77. 15 oktober 1877
På Rydbergs hotell träffade Edelfelt Julius Lindström och Adam Hårdh af Segerstad från Helsingfors; de gick på Dramatiska theatern och såg Kung Renés dotter, den vita halsduken och kvarnen i Marly; i den första pjäsen var spelet likt det som bestås i Helsingfors; Törnqvist har gått mycket framåt och var riktigt bra i den vita halsduken; i den sista pjäsen spelade Lagerqvist förträffligt.
Stockholm d 27 okt 1879 27 oktober 1879
Förutom Adelaide Ristori har Stockholm mycket annat att bjuda på i dramatiskt hänseende; Tannhäuser ges följande dag, Karl Kellberg gör furor [succé] på dramatiska teatern, och ett danskt sällskap spelar Ludvig Holberg på Blanchs teater; Edelfelt kan emellertid inte fullt ut njuta av utbudet då han väntar på att få komma till Paris.
Stockholm måndag 16 nov, 96 16 november 1896
Engströms och fru Seelig Lundberg med man hade jag bjudit på supé i förrgår, efter premieren på Damatiskan, der fru Lundberg och fru Haartman spelade ypperligt – herrarna gjorde ett odeladt lussispektakel intryck. Palme, Östengren, Skånberg, hvad de allt heta ha icke anlag för Teatern just.
På theatern såg jag med ens en underligt utstyrd dom komma in ensam med bara armar, svarta handskar, ytterst friseradt blondt hår: Thilda Bolin, hon och ingen annan! Jag vågar säga att min eleganta landsmaninna väckte allmän uppmärksamhet. Hon var mycket liflig och jollrande – la chère enfant!